Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 10.10.2002:
EU laajenee aikataulussa

Vielä pari vuotta sitten EU-komission aikataulu unionin laajentamisesta jopa kymmenellä jäsenellä vuoteen 2004 mennessä tuntui monesta ylioptimistiselta. Keskiviikkona julkistetussa komission raportissa neuvottelujen todetaan kuitenkin sujuneen niin hyvin, että komissio on päättänyt ehdottaa kolmen Baltian maan, Puolan, Unkarin, Slovakian, Slovenian, Tshekin, Maltan ja Kyproksen ottamista EU:n jäseniksi niin, että ne voivat osallistua vuoden 2004 EU:n parlamenttivaaleihin.

Kymmenessä hakijamaassa komission raportti on herättänyt tyytyväisyyttä. Lopullinen päätös uusien jäsenten ottamisesta tosin jää ensi joulukuun Kööpenhaminan huippukokoukseen. Ei ollut yllätys, että ensimmäiseen ryhmään eivät mahtuneet Romania ja Bulgaria, joille kuitenkin nyt annettiin päämääräksi vuosi 2007. Turkkilaisille komission raportti oli tylyä luettavaa, sillä maata ei kelpuutettu vielä edes jäsenyysneuvotteluihin.

Kymmenessä kandidaattimaassa jäsenyysneuvottelut on määrä saada päätökseen kuluvan vuoden aikana. Jo tähän mennessä hakijamaat, joista suurin osa on entisiä Itä-Euroopan valtioita, ovat läpikäyneet dramaattisen muutoksen. Kommunistisen järjestelmän nujertama kansalaisyhteiskunta on herännyt henkiin, poliittinen, taloudellinen ja oikeusjärjestelmä ovat uusiutuneet. Kaikki tämä olisi tapahtunut epäilemättä paljon hitaammin, ellei EU olisi tarjonnut näille maille jäsenyyttä tietyin varsin tiukoinkin ehdoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU-komissiolta tullut vihreä valo pikaiselle jäsenyydelle ei kuitenkaan merkitse sitä, että kaikki olisi kunnossa edes kärkikymmenikössä. Komission raportissa kannetaan huolta etenkin laajana rehottavasta korruptiosta ja talousrikollisuudesta. Oikeuslaitokset kaipaavat myös lisää tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Komission esittämä tiukka seuranta onkin paikallaan.

Kymmenen hakijamaan tie jäsenyyteen vaikuttaa nyt melko tasaiselta. Yllätyksiä tosin saattaa matkaan vielä tulla, sillä jäsenyyssopimus on ratifioitava niin hakijamaissa kuin jäsenvaltioissa. Oman jännitysmomenttinsa tarjoaa Irlannin kansanäänestys Nizzan sopimuksesta. Sopimuksen hylkääminen olisi valitettava takaisku unionin itälaajentumiselle.