Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 5.10.2002:
Tukitarkastaja pyrkii viljelijän kotiin

Maatalouden surkuhupaisessa pykäläviidakossa on ryhdytty raivaamaan tietä viljelijöiden asuntoihin. Maatalousministeriön lakiehdotus lähtee siitä, että tukitarkastajien pitää saada tehdä maatilalla kotietsintä, jos on aihetta epäillä, että tuottaja on syyllistynyt lainrikkomukseen. Tähän saakka tilalla on saatu tarkastaa tuensaajan kotieläinrakennukset, viljelmät, toimitilat sekä muut tuen maksamisen edellytyksenä olevat olosuhteet.

Maatalousministeri Jari Koskisen (kok) lakiesitys on yllättänyt housut kintuissa. Hän ei ole ollut täysin selvillä alaistensa valmistelemista pykälistä, mutta kiirehti jo viime viikolla ilmoittamaan, että esitystä pitäisi jotenkin korjata.

Ministerin uskottavuutta ei ole parantanut se, että hän on myös todennut asian aiheuttaneen väärinkäsityksiä. Mistään väärinkäsityksestä kun ei ole kysymys, sillä lakiesityksen teksti puhuu puolestaan: epäilyn perusteella tarkastaja voi rynniä poliisisaatossa talonpojan pirttiin. Kalevi Hemilää (sit) moitittiin usein siitä, että hän ei kantanut poliittista vastuuta, mutta hän sentään otti vastuun ministeriönsä tekemisistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa on jo valmiina säädös, jonka mukaan kotietsintään voidaan ryhtyä, kun on pätevästi harkittu, että etsinnän kohdetta voidaan epäillä rikoksesta, josta ankarin tuomio on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Maataloushallinnon virkamiehet eivät tarvitse omia sääntöjään kotietsintöihin.

Viljelijöiden suuri enemmistö on kyselyiden mukaan ymmärtänyt, että maatalouden tukiaiset edellyttävät valvontaa ja siinä yhteydessä jopa tilakäyntejä. Kuitenkin puolet tuottajista pitää tarkastajien käyntejä tungettelevina sekä kiusallisina ilman kotietsintöjäkin.

Maatalousministeriön lakihankkeen omaperäisyyttä lisää se, että asiasta ei ole vaivauduttu pyytämään lausuntoa viljelijöiden etujärjestöltä, kuten tapana on ollut. Ministeriössä voidaan tätä toki perustella sillä, että MTK:n kanta oli selvillä etukäteen. Mutta Suomessa on tapana koputtaa ennen kuin tartutaan ovenkahvaan.