Pääkirjoitus

Veli Junttilan Suomi 1952 -kolumni 29.7.2002:
   Armin kotiinpaluu

Kirjoittaja Veli Junttila on Turun Sanomien toimittaja.
Kirjoittaja Veli Junttila on Turun Sanomien toimittaja.

Elokuun ensimmäisenä päivänä 1952 Miss Universum Armi Kuusela palasi kotiin Amerikan-matkaltaan ja sai kuningattaren vastaanoton.

Uudelle Seutulan lentokentälle oli saapunut yli 2 000-henkinen väkijoukko, joka riehaantui ja hullaantui siinä määrin, että "tervetuliaistunnelmasta oli juhlallisuus tipotiessään, mutta se oli sitäkin sydämellisempi", kirjoitti Turun Sanomat.

Lopulta kaaos oli oikea sana kuvaamaan tilannetta. Poliisi oli voimaton hillitsemään väkijoukkoa, joka joidenkin kuvausten mukaan uhkasi jopa litistää Armin ja talloa jalkoihinsa tämän sukulaisia. Yleisö huusi vauhkona "Armi tänne, Armi tänne" ja polki toimittajien ja valokuvaajien johdolla rikki Suomen kuningattarelle katetun kukkamatonkin.
Varsinaiset vastaanottoseremoniat menivät jokseenkin pieleen sen jälkeen kun Viipurin lauluveikot olivat esittäneet "Sua tervehdin" ja Armin isä ja äiti olivat halanneet tytärtään.

Armi oli löytynyt Suomen Neidoksi Sotainvalidien Veljesliiton järjestämissä kilpailuissa. Siksipä liiton puheenjohtaja kenraali Väinö Valve oli itseoikeutettu virallinen vastanottaja. Valtiovallan puolesta tervehdyksen yrittivät esittää sosiaali- ja terveysministeri Lauri Murtomaa ja hallitussihteeri Veikko Pohjanpelto. Helsingin kaupungin vastaanottaja oli apulaiskaupunginjohtaja Ruben Granqvist. Helsingissä Armi asettui asumaan hotelli Vaakunaan, jossa perhe sai hetken nauttia yksityisyydestä ennen uuvuttavia lehdistötilaisuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Sanomat ihasteli haastatteluissa kuultujen Armin päätösten järkevyyttä. Missillä oli ajatuksena palata jatkamaan kouluaan Porvoon Naisopistossa. Tarjottua Hollywoodin elokuvasopimusta hän ei allekirjoittanut suin päin, vaan halusi tutkia sitä kotona kaikessa rauhassa.

Armi oli lisäksi kieltäytynyt elokuvasta Abbotin ja Costellon kanssa, vaikka olisi saanut näytellä enkeliä, kun nämä herrat olivat päässeet tai joutuneet taivaaseen.

Seuraava päivänä Armi tapasi virkaveljensä, Mr. Universumiksi valitun lihaskimpun, Mohammed Sasrin, joka kuului Egyptin soutujoukkueeseen. Armi seurasi myös kilpailuja ratsastusstadionilla sekä jalkapallon olympiafinaalia. Missi myös ojensi voittoisalle Unkarin joukkueelle oliivinlehviä.
Sunnuntai-iltana 3. päivänä järjestettiin Armin juhla Helsingin pallokentällä.

Elämäkerran kirjoittaja Jorma Marttala kertoo, että väentungoksen takia poliisin avuksi tarvittiin sotilaitakin, jotta kuningattaren tulo kentälle onnistui.

Juhlassa esiintyi myös Kipparikvartetti suoraan suosionsa huipulta, samoin Tapio Rautavaara, joka esitti Armin toivekappaleen "Halk' illan ruskon auerman".

Aarne Kuuselakin kävi mikrofonin takana kiittämässä koko kansaa huomaavaisuudesta tytärtään kohtaan.

Kentälle ajettiin Armin palkintoauto Sunbeam Talbot, jolla hän aloitti seuraavana päivänä kunniakierroksen Helsingissä.
Marttala kertoo, että olympialaisista alkoi tapahtumasarja, joka johti Armin tien Filippiineille ja monien mutkien kautta 21.3. 1953 ensitapaamiseen tuleva puolison, Virgilio Hilarion kanssa.

Armi sai nimittäin Filippiinien kisajoukkueen johtajistolta kutsun Kaukoitään, Manilan kansainvälisille messuille seuraavan vuoden helmi-maaliskuussa.

Armi lupautui sittemmin matkalle ja kirjoitti asiasta joulukuussa 1952 sopimuksen managerinsa Kalervo Kerannon kanssa.

Turkin joukkueen johtokin sai tavata kuuluisuuden. Turkkilaiset kertoivat mielenkiintoisena tietona, että Turkissa oli kaunotarta kohtaan suuri mielenkiinto. Armista kertoneet parhaat päivälehtien numerot olivat joutuneet mustan pörssin kauppaan.
Armi vallitti väsymystä ja suorastaan itki kuuluisuuden kirousta vieraillessaan Uudessakaupungissa isoäitinsä Hilma Kuuselan luona elokuun alkupäivinä olympialaisten jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rauhaa ei Miss Universum saanut Uudessakaupungissakaan. Turun Sanomat kertoi, että vaikka lehdet olivat kuin sopimuksesta vaienneet tästä matkanmäärästä, oli suuri joukko kaupunkilaisia vastassa Armin saapuessa.

Turun Sanomat sai Armilta lyhyen haastattelun ja mikä tärkeintä etusivulle kuvan isoäidin seurassa.

Armi ei saanut mummon luona juuri hetkenkään rauhaa, vaan hänen oli tuon tuostakin tultava ikkunaan vilkuttamaan ihailijoilleen.

Missimme jatkoi Uudestakaupungista matkaa vaivihkaa vesitasolla Lahden Messuille, josta hän lähti kotiin Muhokselle.

Muhoksella oli sitten tietysti suuret juhlat lauluineen ja puheineen.

(02) 269 3326
veli.junttila@turunsanomat.fi