Toinen pääkirjoitus 29.7.2002:
Taas puhutaan pitsikeskuksesta
Rauma tunnetaan parhaiten merkittävänä länsirannikon teollisuus-, satama- ja koulukaupunkina. Monet yhdistävät Raumaan myös pitsin ja nypläysperinteen.
Euroopan hoveissa 1500-luvulla suosioon nousseiden pitsien nypläystaidon Raumalle tulosta esitetään erilaisia arvioita. Joka tapauksessa nypläys oli 1700-luvulla Raumalla yleinen ammatti ja merkittävä tulonlähdekin.
Pitsisomisteisten tykkimyssyjen ollessa suosionsa huipulla Euroopan muotitietoisten keskuudessa 1700-luvun lopulla raumanpitsi työllisti ison osan pikkukaupungin väestä ja Raumalla laskettiin olleen nypläystyynyjä noin 600.
Huokeaa tehdaspitsiä suoltavat koneet ottivat 1800-luvun lopulla vaivattomasti voiton raumalaisista nyplääjänaisista. Arvokasta taitoa ei ole onneksi päästetty unohtumaan, vaikka nypläyksellä ei enää taloudellista merkitystä olekaan.
Raumalaisilla nyplääjillä on oma aktiivisesti toimiva yhdistyksensä, näyttelyjä ja koulutusta järjestetään ja raumalaisena yhteistyönä toteutettava pitsiviikko kerää vuosittain alan harrastajia Raumalle.
Raumalla on pitkään puhuttu erityisestä pitsikeskuksesta, johon koottaisiin alan tutkimusta ja koulutusta ja pitsin historiaa ja uusia mahdollisuuksia esitteleviä näyttelyjä ja tehtäisiin pitsiä ja nypläystä eri tavoin tunnetuksi. Hanke on jäänyt puheeksi, rahaa ei ole löytynyt ajatusten muuttamiseen käytännön toimiksi.
Nyt pitsikeskuksesta puhuvat viisi pitsejä ja nypläystä monipuolisesti tuntevaa raumalaista naista, jotka vakuuttavat, että hanke ei jää enää vain puheeksi. Emelia-työryhmän naiset aikovat panna seuraavaksi pystyyn yhdistyksen ja sitten säätiön ajaman pitsikeskushanketta.
Samalla mallilla Raumalle hankittiin merimuseo. Ensin oli raumalaisen merenkulun historiasta ja sen tallentamisesta kiinnostuneiden merimuseoyhdistys, sitten muodostettiin säätiö. Vanhan merikoulun tilat on kunnostettu perusteellisesti ja rakennusta on palautettu kohti alkuperäistä asuaan, ja nyt tiloihin varustetaan nykyaikaista monipuolista merimuseota.
Kovan tavoitteen itselleen asettanut Emelia-ryhmä saa toivottavasti tukea pyrkimyksilleen. Raumalaiset merimiesten muijat hakivat sitkeästi nypläystyynyjen äärellä puurtaen pitseistä helpotusta perheen toimeentuloon. Merimuseon rinnalle kaupunkiin sopisi hyvin myös nypläyksen historiaa ja varsinkin sen uusia mahdollisuuksia monipuolisesti esittelevä ja tietoa kokoava ja jakava pitsikeskus.