Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 14.7.2002:
Kaksoiskaupunki Vaittinen

Huittisten ja Vammalan kaupungeilla on paljon yhteistä, muun muassa satakuntalalaiset juuret. Viime vuosikymmeninä Tampereen vetovoima on pirkanmaalaistanut Vammalan ja jättänyt huittislaiset maakuntarajan taakse.

Tilanne on kehittynyt täsmälleen vammalalaisten päättäjien enemmistön toivomalla tavalla. Silti aloite maakuntarajan ylittävästä kaksoiskaupungista tuli nimen omaan Vammalasta.

Huittislaisille ajatus oli enemmän kuin mieluisa, sillä se on jäämässä lähes yksin, kun jakojäännöksestä pakolla synnytetty Kaakkois-Satakunnan seutukunta murenee.

Punkalaidun pyrkii Pirkanmaalle, Säkylä ja Köyliö haluavat Rauman seutukuntaan eikä Kokemäkikään taida olla varma kaakkoissatakuntalaisuudestaan. Vampula on perinteisesti tasapainoillut Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla.

Mitä hyötyä maakuntarajan ylittävästä kaksoiskaupungista sitten voisi olla? Tavoitteenahan ei ole maakuntarajan siirtäminen eikä kuntaliitos, vaan ympäripyöreästi kaikkien rajojen madaltaminen sekä seudun kilpailukyvyn parantaminen ja väestökadon pysäyttäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vammala toivoo yhteistyön parantavan erityisesti aluesairaalan säilyttämismahdollisuuksia. Huittinen pitää tärkeänä ammattikorkeakouluyksikkönsä kehittämistä. Naapurin tuki helpottaa molempia pyrkimyksiä.

Maakuntarajan ylittävästä yhteisestä aluekeskuksesta elätellään toiveita. Tällaistakaan ajatusta ei ole suoraan tyrmätty.

Vaikka rajojen madaltamisesta on viime aikoina voimallisesti alettu puhua, on lähes kaikki kuntien yhteistyö jo soviteltu maakuntajaon mukaiseksi.

Tätä taustaa vasten tuntuu siltä, että Huittisten ja Vammalan pitäisi ryhtyä vaatimaan maakuntarajan siirtoa, jos ne pyrkivät todelliseksi kaksoiskaupungiksi.

Huittisissa tehtiinkin muutamia vuosia sitten valtuustoaloite, jossa ehdotettiin Pirkanmaahan suuntautumisen tutkimista. Vammalassa taas on ilmeisesti edelleen tyrvääläissatakuntalainen oppositio.

Siirtyykö Huittinen Pirkanmaahan vai palaako Vammala Satakuntaan? Kumpikin vaihtoehto lienee nykytilanteessa mahdoton. Tämä taas johtanee siihen, ettei kaksoiskaupungin yhteistyö kovin paljon nykyisestä pääse syvenemään.

Pitäisikö ryhtyä vaatimaan paluuta muinaiseen Satakuntaan, johon kuului muun muassa lähes koko nykyinen Pirkanmaa? Pääkaupunki voisi tietysti olla suurin ja kaunein eli Tampere.

Porilaisethan eivät ole monen rajasatakuntalaisen mielestä koskaan nähneet maakuntaa Karhukaupungin rajojen ulkopuolella.