Toinen pääkirjoitus 11.7.2002:
Bush yrittää palauttaa luottamusta
USA:ssa paljastuneet kirjanpitoskandaalit ovat pakottaneet presidentti George W. Bushin muuttamaan linjaansa talouselämän viranomaisvalvontaan. Aiemmin mahdollisimman vapaata markkinataloutta kannattava presidentti haluaa nyt ohjata liike-elämää uuteen aikakauteen tiukoilla rajoituksilla ja korkeilla eettisillä standardeilla.
Yhdysvaltain rahoitustarkastuksen SEC:n valtuuksia ja määrärahoja lisätään oleellisesti, samalla kun kirjanpitorikoksista ja petoksista määrättävät vankeusrangaistukset kaksinkertaistetaan.
Useiden suuryhtiöiden kirjanpitoskandaalit ovat häirinneet osakemarkkinoita pahasti. Kun USA:n sanomalehtien taloussivut muistuttavat skandaalilehtiä, pörssikurssit pysyvät alhaalla.
Presidentti Bushin oli pakko ryhtyä toimiin, jotta sijoittajien luottamus amerikkalaiseen liike-elämään palaisi mahdollisimman nopeasti. Luottamuspula alkoi uhata myös presidentin omaa asemaa.
Bushia itseään ovat nimittäin lähinnä demokraatit syyttäneet sisäpiirikaupoista teksasilaisen öljy-yhtiön osakkeilla joskus 12 vuotta sitten, mutta SEC:n tutkimusten mukaan niissä ei kuitenkaan ole ollut perusteita syytteille.
Tuore uutinen kertoo lisäksi, että varapresidentti Dick Cheneytä uhkaa syyte kirjanpitorikoksista.
Bushin suosio on tähän saakka pysynyt varsin korkealla ennen muuta hänen ponnekkaan toimintansa ansiosta terrorismin vastaisessa taistelussa. Tämä teema ei kuitenkaan kanna loputtomiin, jos ei tapahdu mitään uutta. Sen vuoksi massiivista hyökkäystä Irakiin ehkä ensi vuoden alkupuolella jo suunnitellaan.
Euroopassa Bushin politiikka on ehtinyt ärsyttää lähinnä sen vuoksi, että USA irtautui Kioton ilmastosopimuksesta, kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ja biologisten aseiden valvontasopimuksesta. USA:n sisällä tämä kova ja sinänsä lyhytnäköinen linja ilmeisesti kuitenkin puree kansaan hyvin.