Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 9.7.2002:
Ruisrock tulee toimeen omillaan

Suomen vanhin ja toiseksi suurin rockfestivaali, perinteinen Ruisrock, on jälleen pidetty - tällä kertaa kaikin puolin onnistuneesti. Kun takavuosina tapahtuman jälkeen tuskailtiin usein taloudellisia tappioita, tänä ja viime vuonna päästiin selkeästi voiton puolelle.

Aiemmin Ruisrockin järjestäjänä toimi Turun kaupungin hallitsema musiikkijuhlasäätiö, mutta parina viime vuonna järjestelyvastuu on annettu yksityiselle Vantaan Festivaalit Oy:lle.

Muutos on näkynyt Ruisrockin ohjelmapolitiikassa. Turun musiikkijuhlasäätiö tuotti tapahtumaan runsaasti ulkomaisia huippuyhtyeitä, jotka olivat myös erittäin kalliita. Tällöin otettiin taloudellisesti suuria riskejä. Jos esimerkiksi sään suhteen tuli takaiskuja ja sen myötä yleisökatoa, tappiot olivat huomattavia. Pahimmillaan miinukselle mentiin useita miljoonia markkoja, jotka oli kuitattava Turun kaupungin varoista.

Vantaalaiset festivaalijärjestäjät ovat toimineet varman päälle. Ohjelmisto on koottu enimmältään taatuista kotimaisista suosikeista ja vain muutamista ulkomaalaisbändeistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lopputulos on kuitenkin nyt ollut hyvä. Yleisö on viihtynyt. Viime viikonvaihteessakin Ruisrockiin kertyi kuulijoita yhteensä noin 45 000, vaikka sunnuntaina ei edes sää suosinut.

Liikennejärjestelyissä ja muissa pikku yksityiskohdissa on vielä toivomisen varaa, mutta mikä tärkeintä, tapahtuman järjestäjä jäi taloudellisesti selkeästi voiton puolelle. Tämä osoittaa, että Ruisrockin kaltainen vahva brandi tulee toimeen omillaan. Kun taustalla ovat ammattitaitoiset, vastuulliset järjestäjät, veronmaksajien suoranaista tukea ei tarvita.

Turun kaupunki voi tietysti antaa tarvittaessa taloudellista konsulttiapua, parantaa liikennejärjestelyjä ja edistää muita ulkoisia puitteita, koska suuret yleisömassat jättävät tapahtumapaikkakunnalle aina rahaa, mutta kaupungin rooliin ei nykymaailmassa kuulu rockkonserttien järjestäminen.