Pääkirjoitus

Kesäloma koettelee parisuhteita

Alkanut heinäkuu on suomalaisten yleisin lomakuukausi, jota ei kuitenkaan käytetä pelkästään lepoon ja virkistykseen. Lomalla myös tunnetusti riidellään ankarasti.

Avioerohakemuksia jätetään eniten nimenomaan lomien jälkimainingeissa elo- ja maaliskuussa. Myös toukokuu on eron aikaa: jätetään entinen kumppani ja lähdetään kesäksi uuden matkaan.

Suomalaisista avioliitoista yli kolmannes päättyy ennemmin tai myöhemmin eroon. Jos mukaan otetaan avoliitot, parisuhteiden erojen määrä on vieläkin suurempi.

Avioerohakemuksia jätetään elokuussa yleensä yli 1 300. Joulukuussa määrä jää sen sijaan alle tuhannen.

Elokuun eropiikki tilastokäyrässä selittyy nimenomaan sillä, että liitot eivät kestä kumppaneiden jatkuvaa yhdessäoloa lomalla, johon liittyy usein myös runsasta alkoholin käyttöä. Jo ennestään huono suhde kypsyy loman jälkeen eropäätökseen.

Vaikka juuri lomalla olisi periaatteessa aikaa hoitaa parisuhdetta, huomioida elämänkumppani paremmin kuin arjen kiireissä ja tarvittaessa keskustella rauhassa avio- tai avoliiton ongelmista. Tähän eivät suomalaiset valitettavasti yleensä kykene.

Koko lomaa ei toki pidäkään kuluttaa ihmissuhdeterapiaan, mutta avoimeen keskusteluun meidän tulisi toinen toisiamme rohkeasti kannustaa. Lomaa ei saisi tuhlata pelkästään laiskotteluun ja kaljoitteluun. Lomalla on myös hyvää aikaa hoitaa itseään ja lähimmäisiään.

Toisaalta lomaan ladataan joskus liikaa odotuksia, jolloin tulee pettymyksiä ja syntyy ahdistusta. Ei ole viisasta tehdä tarkkaa lomapäivyriä, mutta ei lomalle kannata lähteä myöskään ilman minkäänlaisia lomasuunnitelmia, sillä loma on yleensä ohi nopeammin kuin itse huomaakaan.

Hyvään lomaan sisältyy monenlaisia elementtejä, joista pitää osata nauttia. Vain siten pääsee akut ladattuina aloittamaan syksyn työjakson ja parisuhteenkin arjen.