Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 1.7. 2002
Varuskunnan menetys
on tappio Hangolle

Hangon rannikkopatteristo lakkautetaan vuodenvaihteessa. Sotilaat eivät katoa katukuvasta kokonaan, sillä Russarön saareen kaupungin edustalle jää valvontalinnake. Työpaikkoja paikkakunnalta häviää silti ainakin 80.

Tähän saakka puolustusvoimat on kuulunut Hangon suurimpien työnantajien joukkoon, joten menetys on suuri.

Päättäjät pelkäävät, että kymmenet rannikkopatteriston työntekijät muuttavat palveluspaikan myötä muualle ja vievät mukana perheensä. Se tietäisi melkoista notkahdusta väkilukuun pienessä kaupungissa, joka on jo muutenkin vuosia kärsinyt muuttotappiosta. Parhaimmillaan hankolaisia oli noin 12 000, nykyisin enää 10 000.

Tilanne on niin kiperä, että Hankoon on perustettu erityinen Seltop-työryhmä (selonteon toimeenpanotyöryhmä) lieventämään varuskunnan hiljenemisen tuomia ongelmia. Siinä ovat kaupungin ja puolustusvoimien lisäksi edustettuina mm. Uudenmaan liitto ja TE-keskus. Kovin konkreettisia ehdotuksia ei ryhmä ole toistaiseksi saanut aikaan.

Tehtävä ei olekaan helppo, sillä puolustusvoimat ei lupaa Hankoon korvaavia toimintoja. Hankolaisten pettymykseksi se vie työpaikat pois, mutta ei suostu luopumaan Syndalenin taloudellisesti hyödyttömästä ammunta-alueesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hangon virka- ja luottamusmiehet sanovat suoraan, ettei Syndalenista ole kaupungille muuta kuin haittaa.

1 500 hehtaarin kenttä kattaa koko Hankoniemen kaakkoiskulman. Rynnäkkökiväärien pauke ja kranaattien jyly kuuluu kilometrien päähän. Maa tärisee kahtenasatana päivänä vuodessa.

Tvärminnen asemakaavoitettu alue sijaitsee lähinnä Syndalenia meren rannalla. Kaupunki omistaa Tvärminnessä sata hehtaaria maata ja on kaavoittanut sinne mm. pienvenesataman, hotellitontin ja asutusta, mutta on päivänselvää, ettei asuminen tai lomanvietto sotatantereen naapurissa kiehdo ihmisiä.

Todennäköisesti Hanko ja hankolaiset joutuvat nielemään kiukkunsa. Puolustusvoimat on ilmoittanut, että monet joukko-osastot tarvitsevat Syndalenia myös tulevaisuudessa. Tammisaaressa toimivalle Uudenmaan prikaatille sitä kuvataan elintärkeäksi.