Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 15.4.2002:
Kulttuuri kukoistaa Salon seudulla

Kulttuuri on nousemassa Salossa todella siivilleen. Kaupungissa on vireillä suuria rakennushankkeita, kuten kulttuurikeskus, elektroniikkamuseo ja kirjaston laajennus.

Kulttuuri on vihdoin saamassa osansa kännykkäkaupungin investointikakusta. Silti on hyvä, että taiteentekijöiden oma yhdistys Pro Rantakivet vahtii silmä kovana, miten nimenomaan kulttuuri- ja kongressikeskus etenee.

Edunvalvonta on jo nyt tuottanut paljon muutakin hyvää. Eri alojen osaajat ovat löytäneet toisensa ja tajunneet, että samassa veneessä ollaan. He ovat myös innostuneet näyttämään osaamistaan yleisölle. Salon seudulle on luvassa kolme uutta ja isoa tapahtumaa.

Salon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Liisa Tuominen on oikeutetusti tyytyväinen siitä, että eri taiteen alojen välinen kinastelu on tyyntynyt ja nyt katsotaan kokonaisuutta.

Salon kulttuurityötä leimaa se, että monilla taiteen aloilla toiminta on ammattilaisten johtamaa, mutta harrastajien toteuttamaa. Ammatti-ihmisen ote takaa sen, että laatu ei ole yhdentekevää. On erinomaista, että Salossa on tajuttu myös harrastajien koulutuksen tarpeellisuus. Tässä asiassa esimerkiksi Salon teatteri tekee hyvää työtä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilman intomielisiä taiteen harrastajia Salon seudun kulttuuri olisi huomattavasti köyhempää ja niukempaa. Oman ilmeensä ja identiteettinsä kulttuuri saa siitä, että paikallinen väki on siinä täysillä mukana. Vahvuutta on myös se, että oman seudun ympäristöä hyödynnetään. Halikon Rikalanmäellä taidekäsityöläiset elävät ikiaikaisen kalmiston kupeessa ja Salon taidemuseo on rakentunut vanhaan veturitalliin. Elektroniikkamuseokaan ei ole tyhjästä syntynyt hanke vaan kumpuaa suoraan Salon teollisesta menneisyydestä.

Salon kulttuuri tähtää korkealle, mutta ei irtoa paikallisesta maaperästä. Salon kaupunginjohtaja Matti Rasila on oikeassa sanoessaan, että suurkaupunkien kulttuuripalveluita Salon ei pidä tavoitella. Niinpä esimerkiksi kaupunginteatteri ja -orkesteri jäävät korkeintaan haaveiksi. Silti kulttuurin kenttää riittää. On tärkeää, että kaupunki puhaltaa tekemisen henkeä ja nälkää ihmisiin. Laadukas taidekasvatus on hyvä alku.