Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 25.1. 2002
Vaikeat olosuhteetkaan eivät
pystyneet lannistamaan Nokiaa

Kiina on kaikille matkapuhelinvalmistajille erittäin tärkeä markkina-alue.
Kiina on kaikille matkapuhelinvalmistajille erittäin tärkeä markkina-alue.

Pääjohtaja Jorma Ollila sanoi olevansa erittäin tyytyväinen yhtiön viime vuoden viimeisen neljänneksen tulokseen, kun Nokia torstaina julkisti tuoreet tulostietonsa. Samaa mieltä Ollilan kanssa olivat markkinat, jotka palkitsivat Nokian mahtavalla osakekurssin nousulla. Sijoittajien reaktiota voi pitää helpotuksen huokaisuna, koska maailman matkapuhelinmarkkinoille oli viime viikkoina laskeutunut jäytävä epävarmuus.

Analyytikot eivät odottaneet tällä kerralla mitään yllätyksiä, koska Nokian katsottiin kertoneen jo joulukuussa tulosnäkymistään kaiken oleellisen. Vastoin odotuksia yritys pääsi kuitenkin yllättämään asiantuntijat - ja jälleen positiivisesti. Sekä osakekohtainen tulos että liikevoittomarginaali olivat selvästi ennakoitua parempia. Puhelinalan vaikeasta tilanteesta huolimatta Nokia oli myös nostanut selvästi markkinaosuuttaan, joka koko vuoden osalta oli nyt 37 prosenttia.

Koko viime vuoden liikevaihto tosin kasvoi vain kolmella prosentilla, mutta sekin on jo kova luku koko alan saavutuksiin verrattuna. Meneillään olevalla neljänneksellä yhtiö arvioi myyntinsä notkahtavan 6-10 prosentilla, mikä jäänee kuitenkin lyhytaikaiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muut suuret matkapuhelinalan yritykset voivat vain hämmästellä Nokian tahtia. Aikoinaan maailman suurin matkapuhelinten valmistaja Motorola julkisti omat tulostietonsa keskiviikkona. Niistä selviää, että yritys rämpii edelleen suurissa vaikeuksissa. Vuoden tulos oli tappiollinen ensi kertaa 71 vuoteen ja työvoimaa on vähennetty kolmanneksella. Helppoa ei ole saksalaisella Siemensilläkään, jonka tulos kuitenkin kääntyi voitolliseksi kahden tappiollisen neljänneksen jälkeen.

Tänään katseet kohdistuvat ruotsalaiseen Ericssoniin, joka siirsi viime vuonna tappiollisen matkapuhelinvalmistuksensa Sonyn ja Ericssonin yhteisyritykseen. Uusimpien tietojen mukaan Nokia on kirinyt huomattavasti kiinni Ericssonin etumatkaa kolmannen sukupolven verkkojen rakentajana.

Nokian tulosta odotettiin erityisellä mielenkiinnolla lähinnä siksi, että haluttiin tietää, mitä pääjohtaja Ollilalla on sanottavanaan puhelinalan lähitulevaisuudesta. Ollilan mukaan alkuvuoden notkahdusta lukuun ottamatta näkymät ovat rohkaisevat. Loppuvuodesta kasvun odotetaan kiihtyvän jopa 30 prosenttiin.

Taantuman pohja näyttää nyt jäävän matkapuhelinalalla taakse. Optimismia on myös Motorolalla ja Siemensillä. Motorola on saanut matkapuhelinyksikkönsä voitolliseksi ja Siemensillä uskotaan tuloksen kohentuvan selvästi koko vuoden tasolla.

Toiveikkuus matkapuhelinalalla perustuu siihen, että talouskasvun uskotaan vihdoinkin käynnistyvän Yhdysvalloissa ja saavan ihmiset ostamaan kännyköitä. Merkit käänteen tapahtumisesta ovatkin lupaavia, sillä Yhdysvaltain talouden näkymiä mittaava suhdanneindeksi kohosi joulukuussa yli odotusten. Suurista investointipankeista taas kuuluu varoituksen ääniä: matkapuhelinmarkkinoiden kasvu ei vastaa ennusteita. Niin tai näin, Nokian kunto kestänee vastakin kilpailijoita paremmin myös mahdolliset uudet vastoinkäymiset.