Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 12.1.2002:
Taide nosti myrskyn siunauskappeliin

Teossarjan "Näin on kirjoitettu" lyhyeksi jäänyt vierailu Uudenkaupungin siunauskappelissa sai aikaan kiivaan julkisen keskustelun. Keskustelu valaisi osuvasti niitä jännitteitä, joihin joudutaan kun taideteoksia sakraalitiloihin valitaan. Juuri siunauskappeli lienee paikka, missä omaiselleen viimeistä palvelusta tekevä ihminen elää ehkä koskettavimmat, ahdistavimmatkin kokemuksensa.

"Näin on kirjoitettu" on puhdasta ekspressionismia, tunteen tasolla toimivaa, sisäisiä elämyksiä korostavaa kuvataidetta. Kun se joutuu vastakkain ihmisten siunauskappelissa kokemien äärimmäisten tunnetilojen kanssa, on yhteentörmäys väistämätön. Kuvien vaikutus on raju. Meistä itse kustakin riippuu, onko kokemus kielteinen vai myönteinen.

Kirkollisiin tiloihin tuleva taide ei ole samassa asemassa kuin taide yleensä. Sitä arvioidaan ja arvostellaan eri perustein kuin esimerkiksi näyttelyssä nähtyjä kuvia. Nyt myrskyn nostanut teossarja oli viime vuoden kevättalvella esillä Ars Sacra näyttelyssä Uudessakaupungissa, eikä silloin herättänyt erityistä huomiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seurakuntalaisten suhtautumista yleisönosastoissa ja muussa keskustelussa ankarasti vastustettuun teossarjaan ei ole millään pätevällä tavalla mitattu. Asiasta lähetettiin paikallislehden yleisönosastoon viitisenkymmentä kirjoitusta, joista kahdessa kolmanneksessa vastustettiin hyvinkin jyrkästi teosten sijoittamista siunauskappeliin.

Uudenkaupungin seurakunnassa on runsaat 10 000 jäsentä. Jos kaikki vastustavat kannanotot olivat eri henkilöitten kirjoittamia, on aktiivisesti teossarjan siunauskappeliin sijoittamista vastustaneita noin neljä promillea seurakuntalaisista.

Politiikassa, mitä seurakunnan luottamusmieshallinto on, matematiikka on monimutkaisempaa. Niinpä seurakuntaneuvosto, joka ensin päätti yksimielisesti hankkia teokset ja sijoittaa ne siunauskappeliin ja edelleen marraskuussa äänestyksen jälkeen pitää taulut kappelissa, päätti lopulta yksimielisesti poistaa kuvat. Poistopäätökseen vaikuttivat osaltaan varmasti myös arviot yksityisen seurakuntaneuvoston jäsenen kannan vaikutuksista omaan vaalitulokseen.

Hyväksi lopuksi kiistelty teossarja päätettiin sijoittaa seurakuntaneuvoston kokoushuoneeseen. Äänestämään jouduttiin siitäkin.