Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 7.2. 2002
Sanomalehti nuorten suosiossa

Suomalaiset ovat sanomalehdenlukijoina koko maailmassakin perinteisesti pysytelleet kärkijoukossa. Useat tutkimukset ovat kuitenkin viime vuosina antaneet huolestuttavia tietoja siitä, että sanomalehtien lukemisen perinne olisi katkeamassa, koska nuoret eivät enää lue lehtiä samassa määrin kuin ennen. Uutta tietoa tältä alueelta tarjoaa Sanomalehtien liiton Taloustutkimuksella teettämä valtakunnallinen nuorison mediatutkimus, jonka mukaan sanomalehti kiinnostaa jälleen nuoria. Nuorten arvoasteikossa tv tosin lyö sanomalehden tärkeydessä. Sanomalehden tärkeys nousee kuitenkin iän myötä.

Tutkimuksen mukaan sanomalehtien lukeminen kääntyi viime vuonna ensimmäistä kertaa kasvuun sinä aikana, kun tutkimuksia on tehty eli vuodesta 1982 lähtien. Viime vuonna suomalaisista nuorista luki päivittäin sanomalehteä 44 prosenttia, kun luku vuonna 1999 oli 41 prosenttia. Vaikka kyseessä ei olekaan kovin raju muutos, sitä on kuitenkin syytä tervehtiä ilolla.

Kovin pitkää aikaa nuorilta ei lehdenlukuun liikene. Arkisin sanomalehteä luetaan keskimäärin 15 minuuttia ja viikonloppuisin 19 minuuttia. Lehtien lukuun käytetyssä ajassa ei ole tapahtunut muutosta. Tämän pitäisi panna hälytyskellot soimaan toimituksissa. Nuoria ajatellen lyhyt ja naseva juttu vie viestin aina perille paremmin kuin rönsyilevä tarina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehdessä nuoria lukijoita kiinnostavat entiseen tapaan lähinnä radio- ja tv-ohjelmat sekä rikos- ja onnettomuusuutiset. Luettuja ovat myös vapaa-aikaan liittyvät ilmoitukset, viihteelliset jutut sekä sarjakuvat. Nuorten keskuudessa oli kuitenkin merkittävästi noussut kiinnostus ulkomaanuutisia kohtaan. Tämä selittynee paljolti sillä, että tutkimus tehtiin heti Yhdysvaltoihin suoritettujen terrori-iskujen jälkeen.

Lehtensä nuoret lukevat yleensä kotona. Yli 80 prosenttia tekee näin. Tämä antaa vanhemmille hyvän mahdollisuuden kannustaa nuoria lehdenlukuun. Tässä mielessä suuri merkitys on myös kouluilla, jotka viime vuosina ovat kiitettävän aktiivisesti ohjanneet oppilaita sanomalehtien pariin. Tämä on tapahtunut esimerkiksi sanomalehti opetuksessa -ohjelman puitteissa, jolla varmasti on oma osuutensa nuorten lehdenluvun yleistymiseen.