Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 2.1.2002:
Terrorismin torjunta vaatii
määrätietoista yhteistyötä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen: Suomalaiseksi syntyminen on yhä eräänlainen lottovoitto.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen: Suomalaiseksi syntyminen on yhä eräänlainen lottovoitto.

Syyskuun 11. päivä kello 8.45 epätodellinen muuttui New Yorkissa todelliseksi, kun American Airlinesin Boeing 767 -kone iskeytyi WTC:n eteläiseen torniin. Terrori-isku oli ennenkokematon. Yli puolet suomalaisista kuuli uutisen tunnin kuluessa; moni seurasi tuhoa reaaliajassa.

Tuosta päivästä on kulunut pian neljä kuukautta. New Yorkin ja Washingtonin tapahtumat ovat jääneet uutisvirran, ennen muuta Afganistanin pommitusten kumun varjoon. Tuskakin hellittää. Yhä useammin kuulee terrori-iskun yhteydessä sanan opetus: kaikessa kauheudessa voidaan nähdä jotain hyvääkin. Yhdistyneiden kansakuntien asema lujittui ja Venäjä on lähempänä länttä kuin ennen iskua.

Selitykset eivät terrori-iskua muuksi muuta: se oli isku demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatteita vastaan, isku ihmisyyttä ja ihmisten välistä luottamusta vastaan. Tasavallan presidentti Tarja Halonen osoitti uudenvuodenpuheessaan kiitettävän selkeästi, mistä on kysymys ja mitä demokratioiden on tehtävä.

Halonen tähdensi, että terroriteot ovat rikos sekä yksittäisen ihmisen oikeuksia että ihmisyyttä vastaan. Terrorismin tarkoituksena on tuhota ihmisten välinen luottamus. Juuri tämän keskinäisen luottamuksen varaan on ollut mahdollista rakentaa sekä demokratiaa, oikeusvaltiota että kansainvälistä yhteistyötä. "Suomen linja on ollut koko ajan selvä. Me olemme terrorismia vastaan." Kolmatta tietä ei ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Halonen muistutti aivan oikein, ettei turvallisuutta luoda eristäytymällä vaan hakemalla yhteistyötä. Määrätietoista työtä on tehtävä, jotta kanssakäyminen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla voi jatkua.

Terrorismin vastaiseen kamppailuun sisältyy myös työ, jolla poistetaan kasvualustaa, jossa katkera ja silmitön viha itää. Se edellyttää paitsi iskujen estämistä myös demokraattisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamista kaikkialle. Se työ on Afganistanissa käynnistymässä.

Presidentti Halonen ilmaisi tyytyväisyytensä YK:n roolin keskeisyydestä terrorismin vastaisessa toiminnassa. YK:n turvallisuusneuvoston päätökset sitovat jäsenmaita ja myös auttavat niitä terrorismin kitkennässä. Halonen näki virinneessä yhteistyössä mahdollisuuden laajempaankin yhteistyöhön YK:n jäsenvaltioiden kesken. Hän muistutti, että globalisaatio, ympäristönsuojelu ja aseidenriisunta tarvitsevat uskoa ja yritystä.

Viime vuoden varrella tasavallan presidentin ja eduskunnan suhteet jännittyivät useammin kuin kerran. Uudenvuodenpäivänä presidentti antoi eduskunnalle kiitosta, perustellusti. Kiitosta siksi, että poliittiset päättäjät ovat olleet yksituumaisia maamme turvallisuus- ja puolustuspoliittisista ratkaisuista. Yksimielisyys on saavutus meille, viesti muille.

Turvallisuuspoliittisessa keskustelussa Nato on aihe, jota ei voi kiertää. Halonen ei Natoa maininnut, mutta totesi, että ratkaisujemme ajanmukaisuutta pitää seurata, mutta nykyinen kansainvälinen tilanne ei anna aihetta muutoksiin. Ei anna, mutta kaikki muuttuu, myös Nato ja kansainvälinen toimintaympäristö.