Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 6.10. 2001:
Turvaportti takaa käräjärauhan

Ajan kuvaan kuuluu, että huoli omasta turvallisuudesta askarruttaa yhä useamman ihmisen mieltä. Huumeiden käytön lisääntyessä väkivaltaa on vaikea ennakoida ja niinpä varsinkin työpaikoilla, joissa liikkuu vieraita ihmisiä, nähdään erilaiset turvalaitteet tarpeellisina.

Myös Turun käräjäoikeus on nyt saanut oman turvaporttinsa ja läpivalaisulaitteensa. Surkuhupaisaa vain on, että 300 000 markkaa maksaneita laitteita ei pystytä käyttämään täydellä teholla, koska määrärahat eivät siihen riitä. Niinpä henkilökunnan on osittain luotettava siihen, että jo tieto koneiden olemassaolosta saa kävijät jättämään teräaseet ja astalot kotiin.

Helsingissä ja Vantaalla, jossa turvalaitteet ovat olleet käytössä jo muutaman vuoden, on niiden merkitys huomattu. Puukkoja, nyrkkirautoja ja ampuma-aseita löytyi aiemmin tiheään tahtiin, mutta nyt määrä on selvästi vähentynyt.

Turussa käräjäoikeuden henkilökunta on tuntenut olonsa turvattomaksi ja turvatarkastuksia on jo kaivattu. Henkilökunnan turvallisuutta tullaan vielä lisäämään. Suunnitteilla on koko pihan eristävä aita vartiotupineen.

Turvallisuus maksaa. Turun käräjäoikeuden turvatoimet nielevät valmiina miljoona markkaa vuodessa. Hinnasta huolimatta tuomioistuinten häiriötön toiminta on turvattava.