Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 25.8. 2001:
Tilapäisen sietämätön pysyvyys

Kunnat rikkovat säännönmukaisesti määräyksiä päivähoidon lapsimääristä, vaikka päivähoitoasetus sallii vain tilapäiset ylitykset, paljastaa tuore selvitys.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara tuskailikin selvityksen julkistamistilaisuudessa sitä, miten kunnat saataisiin ymmärtämään, että tilapäinen on tilapäistä eikä pysyvää.

Soininvaaran mukaan kunnat ovat reagoineet säädösten purkuun niin, että kaikki pelivara on käytetty. Hoitoryhmät ovat pysyvästi suurempia kuin asetus sallisi. Hänen mielestään kunnat tarvitsevat opastusta.

Kunnat selittävät tilannetta sillä, että lapset ovat usein hoidossa epäsäännöllisesti. Jotta hoidossa säilyisi riittävä tehokkuus, paikat ylibuukataan.

Päivähoidosta löytyy myös toisenlaisia esimerkkejä. On tilanteita, joissa sääntöjen kirjaimellinen noudattaminen aiheuttaa vain huolta ja vaivaa sekä lapselle että vanhemmille.

Ongelmat ovat kunta- ja päiväkotikohtaisia. Pienissä kunnissa asiat ovat pääsääntöisesti paremmin. Tosin se usein johtuu kunnan ikärakenteesta. Lapsiperheet ovat muuttaneet keskuksiin, joissa ongelmat ja isot ryhmät kasaantuvat.

Kuitenkin, kuten ministeri Soininvaarakin muistutti, lasten päivähoito on Suomessa ylipäänsä hyvin järjestetty. Viime keväällä julkistettu OECD:n arvio kiitti laajasti suomalaista varhaiskasvatusta.

Parantamisen varaa on, kuten aina. Etenkin erityispäivähoito on monissa tapauksissa heikosti järjestetty. Syyt ovat monet, mutta väärä säästäminen on syistä kehnoin. Erityispäivähoidosta säästäminen on kylvöä, jonka kallista satoa korjataan koulussa ja koulun jälkeen.