Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 2.6.2001:
Useat syyt puoltavat Turun
it-rykmentin säilyttämistä

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta pääsi kuin pääsikin yksimielisyyteen takkuiseksi käyneestä puolustusselonteosta. Viilausta tosin vielä tarvitaan. Eduskunta kuitenkin saa paperin vielä ennen kesälomia kuten pääministeri oli luvannut.

Selonteon lopputuloksessa näkyvät kompromissit, joita jouduttiin tekemään vasemmistoliiton tiukan vastarinnan vuoksi. Tärkeintä on kuitenkin, ettei selonteossa suljeta pois mitään vaihtoehtoa. Tavoiteltu 10,8 miljardin menotaso on mahdollinen parin vuoden päästä ja kaikki maavoimien pääasejärjestelmien vaihtoehdot selvitetään, helikoptereita myöten.

Vaikka pääministeri Paavo Lipposen mielestä puolustusselonteon pääasia ovatkin maavoimien asevalinnat, sisältää selonteko myös muita tärkeitä valintoja, jotka voivat olla vaikeita hyväksyä kuten varuskuntien lakkauttamiset.

Lakkautuslistalle ovat päätyneet muun muassa Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmentti ja Hangon rannikkopatteristo. Puolustusvoimien komentajan kenraali Gustav Hägglundin mukaan tämäkään ei vielä riittäisi. Uunituoreessa kirjassaan Hägglund toteaa, että pääosa prikaateista voitaisiin lakkauttaa, koska niitä ei ole varaa varustaa liikkuvaan sodankäyntiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esitys Turun ilmatorjuntarykmentin lakkauttamisesta ei tullut täytenä yllätyksenä, koska huhuja asiasta on liikkunut. Siten siihen onkin osattu valmistautua. Ei kuitenkaan alistumalla, vaan lähtemällä puolustamaan it-rykmentin säilyttämistä.

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto ovat oikealla asialla, kun ne pitävät it-rykmentin säilyttämistä tärkeänä Turulle ja koko maakunnalle jo identiteetinkin kannalta.

Kysymys on puolustuksellisten seikkojen lisäksi myös työpaikoista, joita varuskunnassa on yli 200. Varuskunnan lopettamista ei puolla tilojen kuntokaan, sillä kasarmialuetta on viime vuosina kunnostettu kymmenillä miljoonilla markoilla. Unohtaa ei tule myöskään maanpuolustushengen ylläpitämistä, johon varuskunta alueella eri tavoin vaikuttaa.

Puolustuspoliittisella selonteolla ei varuskuntia tietenkään vielä lakkauteta, vaan päättäminen asiasta kuuluu kansanedustajille. Demarien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Virpa Puisto on ilmoittanut osallistuvansa varsinaissuomalaisten kansanedustajien yhteisrintamaan it-rykmentin säilyttämiseksi Turussa.

Se, että parlamentti voi kulkea tällaisissa asioissa omaa tietään, nähtiin pari viikkoa sitten Ruotsissa, jossa valtiopäivät käveli reippaasti hallituksen ja kenraalien yli, kun oli päätettävä kahden lennoston lakkauttamisesta. Valtiopäivien päätöksen perusteena olivat aluepoliittiset syyt.