Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 29.3. 2001
Ydinjätekuljetukset murentavat
Saksan vihreiden kannatuspohjaa

Saksan vihreä ympäristöministeri Jürgen Trittin on joutunut omiensa kritiikin kohteeksi.
Saksan vihreä ympäristöministeri Jürgen Trittin on joutunut omiensa kritiikin kohteeksi.

Ydinjätettä kuljetetaan maailmalla niin maalla kuin merillä jatkuvasti ilman suurempaa hälyä. Jostakin syystä kuitenkin Saksassa sijaitsevaan Gorlebenin välivarastoon suuntautuvista ydinjätekuljetuksista on tullut ydinvoiman vastustajien silmätikku. Saksassakin on useita muita välivarastoja, joihin viedään esteettä säteilevää ydinjätettä.

Gorlebenin seudulla ydinjätekuljetusten vastustamista on harrastettu jo kolmisenkymmentä vuotta, joten siitä on tullut jonkinlainen instituutio, jolla on paikallisen väestön lisäksi takanaan muun muassa kirkon tuki. Tässä ympäristössä lausuttiin aikoinaan myös Saksan vihreän liikkeen syntysanat. Ydinjätekuljetuksista vastaavat viranomaiset eivät siten olisi voineet valita hankalampaa reittiä ja päämäärää tämänkertaiselle lastilleen.

Jo pienen sodan mittasuhteet saaneisiin ydinvoimanvastaisiin mielenosoituksiin osallistuu paikallisten ihmisten lisäksi "ammattimielenosoittajia", mikä on nostanut koko joukon määrään tuhansiin. Mielenosoittajat väittävät ydinjätekuljetuksia vaarallisiksi. Kuljetuksen turvatoimet ovat kuitenkin sitä luokkaa, että ainoan vaaratekijän tuntuvat muodostavan pikemminkin mielenosoittajat itse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alueen paikallista väestöä ei pelota niinkään tämänhetkinen välivarastointi kuin se, että Gorlebenin hylättyjä suolakaivoksia on suunniteltu ydinjätteen loppusijoituspaikaksi. Väestön vastustus näyttää perustuvan enemmänkin uskomuksiin kuin tosiasioihin. Gorlebeniläisille saattaisikin antaa uutta ajattelemisen aihetta käynti suunnitellulla ydinjätteen loppusijoituspaikalla Eurajoella, jossa kuntalaiset ovat ottamassa avosylin vastaan Suomen ydinjätteet.

Saksan hallituksessa olevalle vihreälle puolueelle tämänkertainen ydinjätekuljetus ja siihen liittyvät mielenosoitukset ovat käymässä kohtalokkaiksi. Ydinvoimaa vastustavan vihreän puolueen ympäristöministeri Jürgen Trittin on hyväksynyt kuljetuksen osana suunnitelmaa, jonka mukaan Saksa luopuu ydinvoimasta parinkymmenen vuoden kuluessa. Ympäristöministerin menettely on kuitenkin herättänyt voimakasta kritiikkiä vihreiden aktivistien keskuudessa, joita puolueen toimet hallituksessa ovat ärsyttäneet jo jonkin aikaa.

Vihreä puolue kokikin raskaita vaalitappioita kaksissa viime sunnuntaina järjestetyissä osavaltiovaaleissa. Kiistelty ydinjätekuljetus Gorlebeniin nopeuttaa entisestään vihreiden kannatuspohjan murenemista. Tämä ei lupaa hyvää puolueelle, sillä parlamenttivaalit häämöttävät puolentoista vuoden päässä. Ironista on, että vihreiden alamäki saa vauhtia samoilta sijoilta, joissa liike pantiin alulle.