Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 27.3.2001:
Äärioikeisto koki kirveleviä
iskuja eri puolilla Eurooppaa

Jörg Haiderin ponnisteluista huolimatta Vapauspuolue koki karvaan tappion Wienissä.
Jörg Haiderin ponnisteluista huolimatta Vapauspuolue koki karvaan tappion Wienissä.

Viime viikonlopun vaaleissa niin Saksassa kuin Itävallassakin äärioikeisto menetti selvästi asemiaan. Samaan aikaan tuoreimman mielipidemittauksen tulokset kertovat äärioikeistolaiseksi luonnehditun Norjan Edistyspuolueen kannatuksen pudonneen puoleen syyskuun lukemista.

Baden-Württembergin osavaltiossa republikaanien kannatus enemmän kuin puoliintui. Rheinland-Pfalzissa puolueen kannatus jäi 2,4 prosenttiin. Wienin paikallisvaaleissa Jörg Haiderin luoma ulkomaalaisvastainen Vapauspuolue menetti lähes kahdeksan prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Näiden tulosten selkeäntuntuisesta linjasta huolimatta äärioikeiston alamäki ei ole välttämättä yleiseurooppalainen ilmiö. Suuntaa antava se silti saattaa olla. Belgiassa ja Hollannissa oikean laidan puolueet voivat kuitenkin edelleen hyvin.

Populististen oikeistopuolueiden tappioille Saksassa, Itävallassa ja Norjassa ei ole yhtä ainoata selittäjää. Jonkinlaiseksi yhteiseksi tekijäksi näyttävät kuitenkin nousevan kyseisten puolueiden sisäiset riitaisuudet. Esimerkiksi Haiderin puolueessa on kaksi toistensa kanssa kiistelevää linjaa. Useita puolueen kärkihahmoja uhkaa erottaminen puoluelinjasta poikkeamisen vuoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niin Saksan kuin Norjankin äärioikeistolaisia puolueita ovat leimanneet keskinäinen nahistelu ja skandaalit. Carl I. Hagenin johtama Edistyspuolue kompastui taannoin pahasti seksiskandaaliin, jonka laineet lyövät vieläkin korkeina.

Äärioikeiston sisäiset ongelmat eivät kuitenkaan yksin riitä selittämään kannattajien hupenemista. Äänestäjät ovat ilmeisestikin havainneet, että suurten lupausten rinnalla äärioikeiston todelliset aikaansaannokset kutistuvat varsin vähäisiksi. Tämän on saanut kokea erityisesti hallitusvastuussa oleva Itävallan vapauspuolue. Haider pohtineekin vakavasti puolueensa vetämistä hallituksesta.

Saksassa äärioikeiston vaalitappioita pidettiin suurena yllätyksenä. Saksan kristillisdemokraattisen puolueen esiin nostaman isänmaallisuutta korostavan suuntauksen pelättiin koituvan äärioikeiston voitoksi, mutta toisin kävi. Kohottamalla saksalaisuuden arvoksi, josta voi olla ylpeä, kristillisdemokraatit ilmeisestikin tarjosivat vetovoimaisen vaihtoehdon äärioikeistolle.

Isänmaallisuus ja saksalaisuus ovatkin käsitteitä, jotka tulevat näyttelemään tärkeää osaa saksalaisessa politiikassa valmistauduttaessa puolentoista vuoden päästä järjestettäviin parlamenttivaaleihin. Sosiaalidemokraateillakaan tuskin on varaa jättää hyödyntämättä kyseistä teemaa.

Norjan Edistyspuolueelle kannatuksen puolittuminen ja putoaminen valtakunnan suosituimman puolueen paikalta neljännelle sijalle merkitsee katastrofia. Hagen on pyrkinyt viime kuukausina panemaan puoluetta hallituskuntoon ensi syksyn vaaleja ajatellen. Pahimmille kuumakalleille on annettu lähtöpassit, mikä osaltaan selittää myös tukijoiden kadon. Kannatuspohjan murenemisen myötä Hagen saanee sanoa jäähyväiset myös hallitushaaveilleen.