Pääkirjoitus

Pohjoinen ulottuvuus
eteni parhaiten Tukholmassa

EU:n Tukholman-huippukokoukseen ei asetettu ennalta suuria odotuksia. Kokouksen lauantaina hyväksytty päätösasiakirja ei sisältänytkään suuria edistysaskelia, mutta pelkäksi välietapiksi Tukholman kokous ei kuitenkaan jää.

Kokouksen keskeisenä pyrkimyksenä oli vauhdittaa Lissabonin huippukokouksessa viime vuonna asetettua tavoitetta, jonka mukaan EU:sta pitäisi vuoteen 2010 mennessä rakentaa maailman dynaamisin ja kilpailukykyisin tietoyhteiskuntaan perustuva talousalue.

Ruotsin pääministeri Göran Persson katsoikin kokouksen jälkeen, että Tukholmassa onnistuttiin nyt rakentamaan ensimmäinen kerros aikanaan 10-kerroksiseksi kasvavasta rakennuksesta. Kokouksen isäntänä Persson toki veti sanoissaan hieman kotiinpäin, mutta muutama selvä edistysaskel otettiin - erityisesti yhteisten arvopaperimarkkinoiden perustamisessa. Myös Suomen huoli kolmannen sukupolven matkapuhelinlupien vaikutuksesta alan kilpailukykyyn otettiin tarkasteluun, ja tietotekniikan lisääntyvää käyttöä edistäviä eEurope-ohjelmia luvattiin vahvistaa. Sitä vastoin kaasu- ja sähkömarkkinoiden avaamisessa tai yhteisen eurooppalaisen ilmatilan luomisessa ei edistytty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Markkinoiden vapauttamisen ohella Tukholmassa korostettiin viisaasti EU:n talouskehityksen sosiaalista puolta. Tavoitteeksi asetettiin mm. työllisyyden lisääminen, päivähoitokysymysten ratkaiseminen sekä tasa-arvon entistä parempi toteuttaminen eurooppalaisilla työpaikoilla.

Lähiaikojen talouskehityksen suhteen EU-johtajat vakuuttivat olevansa luottavaisia. Vahva usko onkin tarpeen, kun sekä Yhdysvaltain että Japanin talous on jo selvässä laskusuunnassa ja myös suurimpien EU-maiden Saksan ja Ranskan kasvuennusteita on viime aikoina jouduttu korjaamaan alaspäin.

Suomalaisittain Tukholman-huippukokouksen ilahduttavin uutinen oli Euroopan investointipankin lähteminen mukaan Venäjän ympäristöhankkeiden rahoittamiseen siten, että sekä Pietarin että Kaliningradin jätevesien puhdistamiseen on luvassa sadan miljoonan euron laina kolmeksi vuodeksi.

Päätös ei ainoastaan edistä Itämeren hyvinvointia; se on myös selvä osoitus siitä, että Suomen ajama EU:n pohjoisen ulottuvuuden ohjelma alkaa muuttua käytännön teoiksi. Venäjän vetäminen mukaan EU-yhteistyöhön on Suomen edun mukaista, ja sitä tavoitetta palveli myös Venäjän presidentin ensiesiintyminen EU:n huippukokouksessa Tukholmassa. Ympäristöhankkeiden lisäksi Tukholman päätöksiin kirjattiin myös pyrkimys energiayhteistyön kehittämiseen EU:n ja Venäjän välillä.

Jos Tukholman huippukokous saavutti varovaista edistystä taloustavoitteissa ja lupaavan läpimurron unionin pohjoisen ulottuvuuden rakentamisessa, suurimmat ajankohtaiset huolenaiheet löytyivät kokouksessa eläintautien torjunnan ohella tutulta suunnalta eli unionin eteläiseltä sivustalta Balkanilta. EU-johtajat ilmaisivat kokouksessa tukensa Makedonialle sen yrityksissä rauhoittaa viime viikkoina puhjenneet levottomuudet alueellaan, mutta varoittivat samalla maan johtoa liiallisista voimatoimista sekä muistuttivat vähemmistöjen aseman kunnioittamisesta.

On syytä toivoa, ettei EU ole asiassa toiveineen liikkeellä jo liian myöhään, kuten se oli aikanaan Bosniassa ja Kosovossa.