Pääkirjoitus

Kaupankäyntiä kidutuksella

Sähköisten tainnutusaseiden käyttö amerikkalaisissa vankiloissa on aiheuttanut runsaasti arvostelua.
Sähköisten tainnutusaseiden käyttö amerikkalaisissa vankiloissa on aiheuttanut runsaasti arvostelua.

Kidutusvälineiden myynnistä on tullut maailmanlaajuinen ja varsin tuottoisa liiketoimi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International helmikuun lopulla julkaisemassaan raportissa. Kidutusvälineillä ei tässä tapauksessa tarkoiteta ladydominoiden kaikenlaisilla seksinvälityspalstoilla esittelemiä leikkiruoskia, vaan jotakin aivan muuta.

Maailmassa on satoja yrityksiä, joiden valmistamia ja markkinoimia tuotteita ei useimmiten ole suunniteltu kidutusvälineiksi, vaan pikemminkin poliisin tai turvallisuusjoukkojen käyttöön rikollisten tai mellakoitsijoiden taltuttamiseksi. Todellisuudessa näitä välineitä voidaan kuitenkin helposti käyttää kiduttamiseen, ja niin myös tapahtuu valitettavan usein valitettavan monissa maissa.

Korkeajännitteisellä sähköllä toimivat tainnutusaseet ovat viime vuosina yleistyneet. Vielä 1970-luvulla tällaisia välineitä markkinoi koko maailmassa vain kaksi yritystä, mutta tällä hetkellä näitä yrityksiä on Amnestyn raportin mukaan jo pitkälti yli 150.

Alan johtavia maita on Yhdysvallat, jossa 42 yritystä markkinoi erilaisia tainnutusvälineitä vuosina 1998-2000. Tainnutusvälineitä valmistavat ilmeisesti eniten Taiwan, Etelä-Korea ja Kiina, mutta kun mukaan lasketaan myös jalkaraudat, käsiraudat ynnä muut, suurin kidutusvälineiden valmistaja on Yhdysvallat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tärkeitä kidutusvälineiden valmistajia ovat Amnestyn mukaan myös EU-maat Saksa, Ranska ja Espanja.

Yksi alan viimeaikaisia menestystuotteita on Yhdysvalloissa suunniteltu tainnuttava sähköshokkivyö, joka Amnestyn mukaan lamaannuttaa kehon ja aiheuttaa kovaa kipua kahdeksan sekunnin ajan. Muita välittömiä vaikutuksia ovat mm. pahoinvointi, kouristukset ja pyörtyminen, pitkäaikaisia jälkivaikutuksia lisäksi lihasjäykkyys, hampaiden ja hiusten vahingoittuminen, stressi ja vaikea masennus. Käyttäjät arvostavat ilmeisesti sitä, että sähköshokin ulkoiset merkit katoavat uhrista muutamassa viikossa.

Tällaisten vöiden käyttö on esimerkiksi Saksassa kielletty, mutta saksalaiset yritykset saavat vapaasti sekä valmistaa että viedä niitä ulkomaille.

Tainnutusvälineitä valmistavat yritykset tarjoavat usein asiakkailleen myös koulutuspalveluja, joita tällä hetkellä ei mitenkään valvota. Tärkeimpiä koulutuksen antajia ovat YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata.

Amnesty International käynnisti viime lokakuussa maailmanlaajuisen kidutuksenvastaisen kampanjan, johon myös "Pysäytetään kaupankäynti kidutuksella" -raportti liittyy. Työsarka on mittava, sillä järjestön tutkimusten mukaan kidutusta harjoitettiin vuosina 1997-2000 yli 150 maassa.

- Kidutus ei tapahdu tyhjiössä. Kidutuksen käyttämien menetelmien onnistuminen johtuu vastakkaisen poliittisen tahdon puutteesta. Jos maailman hallitukset haluaisivat lopettaa kidutuksen, ne voisivat tehdä sen, sanoo Amnesty.

Eikä varmasti ole kovin väärässä.