Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 17.3.
Hallitus joutunee paneutumaan
jatkossakin köyhyyden torjuntaan

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho muistutti, että köyhyys on suhteellista.
Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho muistutti, että köyhyys on suhteellista.

Ajoittain kiivaanakin vellonut keskustelu eduskunnassa hallituksen köyhyyspaketista antoi jo aavistaa, että kaikki omatkaan edustajat eivät tule hallituksen tueksi lopullisessa luottamuslauseäänestyksessä. Loppujen lopuksi hallitus selviytyi kirkkaasti äänestyksestä luvuin 116-60.

Vaikka oppositio ja ennen kaikkea keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen panivat parastaan, niin mitään suurta lipeämää ei hallitusrintamaan syntynyt. Opposition mukana hallitukselle ehdotti epäluottamuslausetta kuitenkin kuusi hallituspuolueiden edustajaa, mikä on melkoinen määrä tämänkaltaisissa tilanteissa. Mukana oli toisinajattelijoita niin vasemmistoliitosta kuin demareista ja vihreistäkin.

Paitsi että äänestyksen lopputulos tietänee jonkinlaisia sanktioita puoluekuria rikkoneille merkinnee se myös hallitukselle sitä, että sen on palattava köyhyyden torjuntaan viimeistään seuraavan budjetin yhteydessä. Tässä mielessä välikysymyksen tekijät voivat katsoa onnistuneensa. Keskustan laariin tipahti epäilemättä säkillinen pisteitä, jotka näkynevät tulevissa kannatus-gallupeissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edustajien painokkaista puheenvuoroista huolimatta lopultakaan ei kuitenkaan tullut täysin selväksi, onko köyhyys lisääntynyt Suomessa ja jos on, niin kuinka paljon. Opposition mielestä köyhyys on lisääntynyt jyrkästi kun taas hallituksen puolesta vastannut sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho vakuutti, että tosiasiallinen köyhyys ei ole lisääntynyt.

Tilastot puhuvat kuitenkin selvää kieltään. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan kotitalouksien varallisuuserot ovat kasvaneet selvästi viime vuosina. Ilmiö ei koske yksin Suomea. Tämänsuuntainen kehitys on maailmanlaajuinen. OECD-maissa taloudellinen epätasa-arvo on kasvanut eniten 1980-luvulta lähtien Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Elintasokuilun syveneminen ei kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, että köyhyys olisi absoluuttisesti lisääntynyt. Kysymys on lähinnä siitä, että varakkaat ihmiset ovat kasvattaneet omaisuuttaan entistä nopeammin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö myös suhteelliseen köyhyyteen ja sen seurauksiin pitäisi puuttua. Hallituksen köyhyyspaketti

täsmätoimineen on tärkeä etappi tällä tiellä, mutta ei vielä riittävä. Tämä lienee käynyt selväksi myös hallitukselle.