Pääkirjoitus

Kansalaisen on voitava uskaltaa
puolustaa itseään ja omaisuuttaan

Nähdessään rikollisen puuhissaan moni jättää puuttumatta tilanteeseen, koska pelkää seurauksia - niin rikollisen kuin oikeuslaitoksenkin taholta.
Nähdessään rikollisen puuhissaan moni jättää puuttumatta tilanteeseen, koska pelkää seurauksia - niin rikollisen kuin oikeuslaitoksenkin taholta.

Vaikka suomalaisten luottamus tuomioistuimiin onkin varsin korkealla tasolla, niin kaikki tuomiot eivät välttämättä mahdu tavallisen kansalaisen oikeustajun piiriin. Maallikko ei tietysti aina pysty ottamaan oikeusjutussa huomioon kaikkia sellaisia seikkoja, jotka juristille ovat oleellisia, mutta kun yleinen oikeustaju ja tuomio ovat jyrkässä ristiriidassa keskenään herää kysymys, ovatko laki ja sen tulkinta kohdallaan.

Jurvassa huoltamoyrittäjä otti kiinni varkaat verekseltään ja sai siitä hyvästä 1 740 markan sakot liikenteen vaarantamisesta ja varkaiden pakottamisesta. Lisäksi hän joutui maksamaan yhdelle varkaalle korvausta henkisestä kärsimyksestä 500 markkaa. Yrittäjää, jonka huoltoasemalle oli murtauduttu jo 16 kertaa, oli syytetty myös pahoinpitelystä. Varkaat selvisivät ehdollisella vankeusrangaistuksella, jota monet rikolliset eivät edes miellä rangaistukseksi.

Lähtiessään ajamaan autollaan takaa varkaita ja ottaessaan nämä kiinni yrittäjä toimi varmasti monen mielestä juuri niin kuin tällaisessa tapauksessa tulee. Tämänkaltaisen kiinnioton myös laki sallii. Oikeuden mielestä yrittäjän ampumat varoituslaukaukset olivat kuitenkin pakottamista, josta voi saada enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meillä puhutaan paljon siitä, miten ihmisistä on tullut välinpitämättömiä tapahtuipa ympärillä mitä tahansa. Rikoksen uhriksi joutunutta lähimmäistä ei auteta eikä havaittuihinkaan rikollisiin puuhiin puututa. Vaasan hovioikeuden huoltamoyrittäjälle langettama tuomio vahvistaa juuri tällaista käyttäytymistä. Yhä harvempi ulkopuolinen uskaltaa enää mennä apuun esimerkiksi pahoinpitelytapauksessa, koska vammojen lisäksi hänelle saattavat rapsahtaa tuntuvat sakot ja vahingonkorvaukset.

Virkavalta muistuttaa mielellään, että ulkopuolisen ei yleensäkään kannata lähteä ottamaan varkaita kiinni, vaan on kutsuttava poliisi. Poliisit ovat käyneet kuitenkin harvinaisiksi varsinkin maaseudulla, jolloin tilanteen syntyessä ei ole juurikaan valinnanvaraa.

Ongelma on tuttu muun muassa monille yrittäjille, jotka helposti joutuvat puolustamaan sekä omaisuuttaan että henkeään. Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vaatiikin uutta lainsäädäntöä, joka tekisi mahdolliseksi rikoksentekijän pysäyttämisen sellaisilla voimakeinoilla, joita voidaan teon laatu ja olosuhteet huomioon ottaen pitää puolustettavina.

Järventauksen vaatimus on aiheellinen. Suomessa ei pidä missään tapauksessa mennä amerikkalaistyyliseen liipaisinkulttuuriin, mutta järjestelmän pitää olla sellainen, että ihmiset uskaltavat puolustautua ja puolustaa myös rikoksen uhriksi joutunutta lähimmäistään.