Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 1.3.2001:
Hiihtoliiton suunniteltu petos

Ruotsalaiset naureskelivat ennen keskiviikkoa, että maaliin saakka kannattaa hiihtää aina. Suomalaiselta voi voittaa mitalin vielä 48 tuntia maaliintulon jälkeenkin. Nyt tiedämme, että mitalin voi viedä suomalaiselta puolitoista viikkoa kilpailun jälkeen.

Suomen maastohiihtojoukkueessa oli 18 hiihtäjää, kolmannes jäi kiinni kielletystä aineesta. Se on kaikkien aikojen pohjanoteeraus, joukkuedopingin maailmanennätys. Häpeän varjo lankeaa myös puhtaiden hiihtäjien ja koko suomalaisen kilpahiihdon ylle.

Yksittäiset kiinni jääneet hiihtäjät kantavat vastuunsa. He ottivat riskin, ja hävisivät. Vastuu skandaalista on valmentajien lisäksi myös joukkueen johdolla.

Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö on luonnollisesti pääsyyllinen. Hän on ollut myös joukkueen päävalehtelija. Vielä Janne Immosen käryn jälkeen Kyrö suojeli muita huijarihiihtäjiä muistuttamalla, että vain kaksi on jäänyt kiinni. Kaiken aikaa hän tiesi, että muitakin dopattuja oli.

Kyrö vetoaa kotikisojen paineisiin ja tietoiseen riskinottoon. Väärät vilppiohjeet johtivat katastrofiin ja vuosiksi häpeäpaaluun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hiihtoliitto vastaa toiminta-ajatuksensa mukaan hiihtolajien kansainvälisestä menestyksestä ja vahvistaa niiden asemaa ja harrastusta. Liiton johto on toiminut vastoin liiton toiminta-ajatusta ja ajanut hiihdon umpikujaan, josta ulospääsy vie aikaa.

Suomalaiset eivät hylänneet hiihtoa edes Jari Isometsän käryn jälkeen. Penkkiurheilijat kansoittivat Lahden kisamontun luottaen siihen, että joukkueen menestys ylittää yksittäisen urheilijan rikkeen. Toisin kävi. Petos oli rakennettu ja onneksi se paljastui.

Hiihtoliitto, sen luottamusmiesjohto ja valmentajat, on osoittanut sellaista arvostelukyvyttömyyttä, että vastaavaa ei ole nähty. Valmentajien lisäksi puheenjohtaja Paavo M. Petäjän ja toimitusjohtaja Esa Klingan pitäisi tajuta se, ettei hiihtoliitto tarvitse sellaista johtoa, jonka selän takana voi pyörittää nyt paljastunutta doping-mafiaa.

Toivottavasti hallintoneuvos Lauri Tarastin johtama selvitystyö löytää vastauksen kaikkiin kysymyksiin ja johtaa kilpahiihtomme uuteen alkuun.