Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 29.11.2000:
Turun valtuustolla vakaa usko
lihavien vuosien jatkumiseen

Budjetti palauttaa turkulaisnaisille maksuttomat synnytykset.
Budjetti palauttaa turkulaisnaisille maksuttomat synnytykset.

Turun kaupunginvaltuusto nuiji maanantaina varsin sopuisasti ja suhteellisen pienin lisäyksin pöytään ensi vuoden tulo- ja menoarvion. Kaupungin hieman parantunut taloudellinen tilanne edisti epäilemättä omalta osaltaan yhteisymmärrykseen pääsemistä. Muutoksista oli suurelta osin sovittu jo etukäteen sinipuna -yhteistyön merkeissä. Henki oli toinen kuin edellisenä vuonna, jolloin kokoomus jyrättiin mennen tullen.

Muutosesityksistä tosin ei ollut puutetta, sillä niitä tehtiin hieman yli sata kappaletta, mutta näistä vain vajaat kolmekymmentä jäi elämään äänestyksen yli. Valtuusto kasvatti menoja 23 miljoonalla markalla, mutta viiden miljoonan markan leikkausten jälkeen budjetin kasvuksi jäi lopulta noin 18 miljoonaa markaa. Tämä on muutama prosentin kymmenysosa budjetin 5,3 miljardin markan loppusummasta.

Viime aikoina paljon tilaa saanut keskustelu kunnallisten palveluiden heikkenemisestä näkyy ilahduttavasti kaupungin "palvelubudjetiksi" luonnehditussa talousarviossa. Valtuusto päätti lisätä palveluja vielä siitäkin, mitä budjettiesitykseen oli kirjattu. Yllätys jopa kaupungin terveystoimen johdolle oli paluu maksuttomiin synnytyksiin, joka meni äänestyksessä kirkkaasti läpi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtä selvällä enemmistöllä eivät menneet läpi maksuttomat terveyskeskuskäynnit. Runosmäki on vihdoin saamassa terveyskeskuksensa ja rahaa liikeni myös Portsaan rakennettavalle vanhainkodille. Lisäraha ortopedisten leikkausjonojen lyhentämiseen sai valtuuston yksimielisen tuen.

Turun raskas työttömyys sai aiheellisesti huomiota budjetin käsittelyssä. Valtuuston mielestä kaupunginhallitus ei ollut ryhtynyt riittäviin toimiin työttömyyden poistamiseksi, minkä vuoksi tukityöllistämiseen lisättiin 20,5 miljoonaa markkaa.

Vaikka budjettiin tehdyt menojen lisäykset ovatkin varsin kohtuullisia, on muistettava, että elämme vaihetta, jossa talouskasvun huippu on jäämässä taakse ja edessä näyttäisi olevan alamäki. Turun talouden tasapaino on kuitenkin saavutettu vasta äsken ja vain nipin napin. Pelivaraa ei kovin paljon ole, jos tasapaino aiotaan säilyttää lainarahaa lisäämättä.

Tätä ajatellen nyt hyväksytty budjetti sisältää kuitenkin riskejä, joihin kaupungin talous saattaa kompastua. Tällainen riski on yhteisöveron tuleva tuotto, jota kukaan ei pysty tarkkaan ennustamaan. Valtuustokäsittelyn yhteydessä yhteisöveron tuottoarviota vielä kasvatettiin lisämenojen kattamiseksi. Valtuusto näyttää uskovan vakaasti lihavien vuosien jatkumiseen.