Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 17.11.2000:
Kaupan aukioloaikojen lievennys
vihreiden sekoiluksi eduskunnassa

Sanomalehti Keskisuomalaisen teettämässä kyselyssä kauppojen aukiolon lisäämistä kannatti 47 ja vastusti 28 prosenttia vastaajista.
Sanomalehti Keskisuomalaisen teettämässä kyselyssä kauppojen aukiolon lisäämistä kannatti 47 ja vastusti 28 prosenttia vastaajista.

Kauppojen aukiolo on osoittautunut aiheeksi, jota poliittinen päätöksenteko ei pysty kompuroimatta käsittelemään. Nyt eduskunnassa väännetään rystyset vihreinä kättä lainmuutoksesta, jolla liikeaikojen sääntelyä on tarkoitus jonkin verran höllentää.

Hallitus esittää, että alle 400 neliömetrin myymälät saisivat vastedes pitää ovensa auki lähes joka sunnuntai, sitä suuremmat liikkeet touko-elokuussa ja marras-joulukuussa. Nykyisin sunnuntaimyynti on sallittua kesäkuukausina ja joulukuussa sekä viitenä muuna pyhäpäivänä.

Edellisen kerran liikeaikalakia justeerattiin vuonna 1997. Hiukan aiemmin esillä oli ollut myös radikaalimpi malli, joka olisi vapauttanut sunnuntaikaupan lähes kokonaan. Esitys kuitenkin kaatui täpärästi eduskunnassa.

Lipposen kakkoshallituksen kauppa- ja teollisuusministeri, kokoomuksen Kimmo Sasi kuuluu vapaan sunnuntain aukiolon kannattajiin. Hänen ministeriönsä valmistelemaan ja hallituksen hiomaan liikeaikalain muutosesitykseen on tehty kuitenkin monia kompromisseja, joiden oli tarkoitus varmistaa esityksen läpi meno. Toisin on käynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uudistus on juuttunut eduskunnassa hallituspuolue vihreiden vastahankaan, vaikka tuoreen kyselyn mukaan tuntuva enemmistö suomalaisista kannattaa aukiolon laajennusta. Vihreitä ei ole onnistuttu saamaan esityksen taakse, vaan hanke on juuttunut talousvaliokuntaan.

Vihreät vaativat, että huonekaluliikkeet suljetaan sunnuntaikaupan piiristä. Sen lisäksi he ajavat valiokunnan mietintöön pontta, jossa edellytetään, että muutoksen toimivuudesta tehdään 3 - 5 vuoden kuluttua selvitys. Sen kuluessa lakiin ei voisi kajota, mikä estäisi aukiloaikojen lisäkevennykset.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Ulla Anttilan mukaan huonekalukauppa pitää jättää liberalisoinnin ulkopuolelle, koska alan liikkeiden liitto vastustaa sitä. Sunnuntaikaupasta saatava hyöty ei kuulemma peitä kustannusten kasvua (Taloussanomat 14.11.).

On tietysti ilahduttavaa, että ympäristöarvoja vaalivat vihreät kantavat näin ponnekkaasti huolta myös kalustekauppiaiden bisneseduista. Myötätuntoon sisältyy kuitenkin muuan epä-älyllisyyys, joka on vaivannut paljolti muutakin liikeaikakeskustelua.

Se, että kaupat saavat olla auki sunnuntaina, ei tarkoita, että niiden pitää olla auki sunnuntaina. Valinta on vapaa myös huonekalualan yrittäjille. Ja nimen omaan valinnanvapauden lisäämisestä liikeaikojen liberalisoinnissa perimmältään on kysymys.

Hallitusrintamaa rassaava vihreiden kipristely on personoitunut erityisesti kansanedustaja Rauha-Maria Mertjärveen. Hänen totaalisen torjuva linjansa johti torstaina siihen, että ryhmä päätti vaihtaa hänen tilalleen valiokuntaan puheenjohtaja Anttilan. Menettely on parlamentaarisesti poikkeuksellinen, mutta turvannee lakiesityksen etenemisen.