Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 7.10.2000:
Milosevicin syrjäyttäminen avaa
tien Balkanin rauhoittumiselle

Vojislav Kostunican johtajantaidot punnitaan jo lähipäivinä.
Vojislav Kostunican johtajantaidot punnitaan jo lähipäivinä.

Jugoslavian oppositio oli jo useampaankin kertaan yrittänyt suistaa presidentti Slobodan Milosevicia vallasta. Jokaisella kerralla haaveet vapaudesta murskattiin kuitenkin panssareilla, patukoilla ja kyynelkaasulla. Kun tapahtumat lopulta lähtivät torstaina vyörymään, voimistunutta oppositiota ei pidätellyt mikään. Valta Jugoslaviassa vaihtui lopulta yllättävän helposti ja verettömästi.

Ironista on, että Milosevic meni omaan ansaansa. Viime kesänä hän muutatti perustuslakia, koska ei olisi muuten pystynyt enää osallistumaan presidentinvaaliin. Parin viikon takaisten ennenaikaisten vaalien oli sitten määrä sinetöidä hänen jatkokautensa. Heikoksi mielletystä oppositiosta ei pitänyt olla vaaraa. Toisin kävi. Tämä osoittaa vain, kuinka pahasti Milosevicin todellisuuden taju oli vääristynyt.

Milosevicin hallinnon oppositiota on alusta lähtien leimannut hajanaisuus. Oppositio ei pystynyt yhdistämään voimiaan edes presidentinvaaleihin, vaan lähti niihin kahdella ehdokkaalla. Tämä eripura saattaa aiheuttaa jatkossa ongelmia.

Suurimman oppositioryhmittymän ehdokas Vojislav Kostunica osoittautui harvinaisen onnistuneeksi valinnaksi. Serbinationalistina hänen oli mahdollista saada kansan luottamus taakseen. Tärkeätä oli myös, että hän ei ole ryvettynyt poliittisissa kähminnöissä. Kukaan ei voi yhdistää häntä Milosevicin hallintoon tai kommunismiin. Kostunican heikkoutena pidetty jäyhyys ja varautuneisuuskaan eivät estäneet ihmisiä asettumasta hänen taakseen. Tämä entinen yliopiston opettaja voitti kansan puolelleen rehellisyydellään ja konstailemattomalla esiintymisellään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Kostunica pääsikin valtaan helposti ja ennen kuin osasi edes odottaa, hänellä ei tule olemaan helppoa. Jo lähipäivinä hänen johtajankykynsä punnitaan perusteellisesti. Maa on sekavassa tilassa, eikä vastaiskun uhkaakaan voida sulkea täysin pois. Laillinen järjestys pitäisi palauttaa pikimmiten.

Lakimiestaustansa ja poliittisen kokemuksensa avulla Kostunicalla on edellytykset selviytyä tukalasta tilanteesta. Tässä hän voi luottaa kansainvälisen yhteisön apuun, mikä on käynyt täysin selväksi. Yhteistyö ulkomaailman kanssa ei välttämättä tule olemaan kitkatonta, sillä Kostunica on kansallismielinen serbi siinä kuin Milosevickin, tosin maltillisempi.

Tästä huolimatta Kostunican valtaantulon odotetaan avaavan myös mahdollisuuden Kosovon ja Montenegron ongelmien rauhanomaiselle ratkaisemiselle. Tähän ainakin viittaavat Jugoslavian uuden johtajan lausunnot. Balkan on astumassa rauhanomaiselle tielle koko maailman huojennukseksi.