Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 30.7.2000:
Katseet Yhdysvalloissa kääntyivät
Goren varapresidenttivalintaan

Richard Cheney on varma vaihtoehto varapresidentiksi.
Richard Cheney on varma vaihtoehto varapresidentiksi.

Yhdysvaltain marraskuisiin presidentinvaaleihin on vielä runsaasti aikaa, mutta parhaillaan tehdään sekä republikaanien että demokraattien leirissä valintoja, jotka saattavat ratkaista koko vaalin tuloksen. Ensimmäisenä ehtivät republikaanit, kun heidän presidenttiehdokkaansa, Teksasin kuvernööri George W. Bush, valitsi kakkosmiehekseen entisen puolustusministerin Richard Cheneyn.

Valinta on kaukana siitä, mitä Bush oli lupaillut. Republikaanien ehdokas oli ennakkoon puhunut "sähköistävästä valinnasta". Cheney on pikemminkin tuttu ja turvallinen vaihtoehto varapresidentiksi. Häntä on joskus sanottu jopa ikävystyttäväksi.

Cheneyn tausta on kuitenkin moitteeton. Hän on kokenut poliitikko, jolla on hyvät suhteet politiikan ja talouden päättäjiin. Jotakin, mitä Bushilta itseltään puuttuu. Cheney ehti toimia jo Fordin sekä Nixonin hallinnoissa ennen kuin päätyi ehdokkaan isän, presidentti George Bushin puolustusministeriksi. Tässä tehtävässä hän oli mukana johtamassa Persianlahden sotaa. Cheneyn kokemus turvallisuus- ja ulkopolitiikan alueilla olikin ilmeisesti tärkeä seikka Bushille, jolta itseltään nämä puuttuvat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cheney on myös pesunkestävä konservatiivi, joka varmasti tyydyttää ainakin puolueen oikeata laitaa, mutta on myös maltillisten kannattajien hyväksyttävissä. Hän vastustaa aborttia kaikissa tilanteissa, kongressissa hän on äänestänyt terveydenhoidon ja ympäristönsuojelun uudistuksia sekä tiukempia aselakeja vastaan. Vaalitaistelussa Al Gore yrittää epäilemättä panna Bushin tilille Cheneyn jyrkistä konservatiivisista kannanotoista.

Jotkut ovat pitäneet Bushin valintaa arveluttavana, koska Ceney toimii öljyalalla kuten Bush itsekin on tehnyt. Ajatus kahdesta varakkaasta teksasilaisesta öljypohatasta Valkoisessa talossa ei miellytä kaikkia ja tarjoaa hyvän maalitaulun demokraattien kritiikille.

Ongelmaksi parivaljakon vaalitaistelussa saattaa nousta myös 59-vuotiaan Cheneyn terveydentila. Hän on saanut ainakin kolme sydänkohtausta ja läpikäynyt niiden seurauksena ohitusleikkauksia. Cheneyllä on lisäksi ollut ihosyöpä ja hän potee korkeaa kolesterolia. Mies on kuitenkin saanut juuri terveen paperit ja pystyy lääkärin mukaan kestämään vaalikampanjan rasitukset. Cheneyn terveydentila ei kuitenkaan kaikkia vakuuta - ilmeisestikin täysin aiheellisesti.

Demokraattien ehdokkaalla, Bill Clintonin varapresidentillä Al Gorella, on oman varapresidenttiehdokkaansa valinta vielä edessä. Pian se kuitenkin on tehtävä. Katseet ovat nyt kääntyneet Goreen.

Bushin ja Goren keskinäisessä kamppailussa Valkoisen talon isännyydestä puntit ovat lähes tasan. Tuoreimpien kyselyjen mukaan Bush johtaa muutamalla prosenttiyksiköllä. Näin pienellä erolla ei kuitenkaan tässä vaiheessa liene juurikaan merkitystä. Myöskään Bushin varapresidenttivalinta ei selkiyttänyt tilannetta mihinkään suuntaan. Goren tulevan valinnan myötä taistelu Valkoisen talon herruudesta saattaa saada täysin uuden luonteen.