Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 28.7.2000:
Nokian huikea osavuositulos liian
pieni kyltymättömille markkinoille

Pääjohtaja Jorma Ollila uskoo Nokian vankan kasvun jatkuvan.
Pääjohtaja Jorma Ollila uskoo Nokian vankan kasvun jatkuvan.

Nokia teki vuoden toisella neljänneksellä sen, mitä analyytikot olivat arvioineetkin, eli huikean 1,42 miljardin euron eli noin 8,4 miljardin markan tuloksen. Matkapuhelinten myynti kasvoi 67 prosenttia ja liikevoitto säilyi yli 20 prosentin tasolla, josta muut matkapuhelinvalmistajat voivat nähdä vain unta.

Sijoittajat kiittivät yritystä huipputuloksesta pudottamalla Nokian osakkeen kurssia yli 15 prosentilla. Ei voi jälleen muuta kuin hämmästellä kuinka hyvää tulosta yrityksen olisi tehtävä, jotta se näkyisi myös osakekurssissa.

Markkinoiden Nokiaan kohdistuvat odotukset ovat kasvaneet viime viikkoina sitä myöten, kun kilpailijat ovat julkistaneet osavuosikatsauksiaan. Ericsson esimerkiksi kärsi matkapuhelinten kohdalla yli miljardin markan tappion. Vaikka yritysjohto on jatkuvasti luvannut uutta nousua, mitään ei ole tapahtunut.

Myös aikoinaan maailman suurimman matkapuhelinten valmistajan amerikkalaisen Motorolan puhelinmyynti on kangerrellut Euroopassa toisen vuosineljänneksen aikana. Samanlaista tietoa on tullut saksalaiselta Siemensiltä. Kaiken tämän arvioitiin koituneen Nokian voitoksi ja tästä syystä Nokian tulokselta odotettiin enemmänkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oma osuutensa on tietysti sillä, että yritys arvioi tuloksensa notkahtavan seuraavalla neljänneksellä kausivaihtelujen ja uusien mallien ajoituksen vuoksi.

Joka tapauksessa Nokian ylivoima matkapuhelinvalmistajien keskuudessa näyttää musertavalta. Tuntuu kuin viime vuosisadalla puuhiomona aloittaneen yrityksen kasvulla ei olisi mitään rajoja.

Mikään ei kuitenkaan jatku loputtomiin. Yleisen talouskasvun heikkenemisen ohella Nokian asemaa saattavat uhata virhearvioinnit omassa yrityksessä. Pääjohtaja Jorma Ollila viittasi yhteen tällaiseen todetessaan kesän alussa, että Nokia ei ole sijoittanut kyllin nopeasti cdma-tekniikkaan. Cdma vastaa yhdysvalloissa eurooppalaista gsm-tekniikkaa.

Samassa yhteydessä Ollila valitteli myös sitä, että Nokia ei ole jättimäisen kokonsa vuoksi enää yhtä nopea kuin ennen. Heti Ollilan lausuntojen jälkeen Nokian kurssi rojahtikin kymmenkunta prosenttia.

Tummia pilviä puhelinvalmistajien seesteiselle taivaalle ovat keräämässä myös kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkolupien huimat hinnat joissakin maissa. Ennemmin tai myöhemmin tämä lasku lankeaa puhelimen käyttäjien maksettavaksi, minkä pelätään vähentävän kysyntää.

Suomi on osoittanut kaukokatseisuutta luopumalla luvilla rahastamisesta. On tärkeätä, että Suomesta löytyy myös jatkossa näkemystä siitä, miten pystymme säilyttämään poikkeuksellisen vahvan otteemme uuden teknologian kilpajuoksussa. Yritysten oman panoksen lisäksi siihen tarvitaan myös julkista valtaa luomaan suotuisa kasvupohja yrityksille.