Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 18.7.2000:
Myötäisessä etenevää Schröderiä
odottavat jälleen uudet haasteet

Gerhard Schröderin tappiokierre on muuttunut voittojen sarjaksi.
Gerhard Schröderin tappiokierre on muuttunut voittojen sarjaksi.

Kristillisdemokraattisen liittokanslerin Helmut Kohlin pitkään hallituskauteen tympääntyneet saksalaiset äänestivät vuoden 1998 vaaleissa valtaan "kolmannen tien kulkijan" Gerhard Schröderin, joka lupasi uudenlaista keskustapolitiikkaa. Vaalivoitosta huolimatta kansa ei lämmennyt demarien ja vihreiden visioille.

Ensimmäinen vuosi oli katastrofaalinen. Hallituspuolueet kompuroivat tappiosta tappioon osavaltiovaaleissa. Hallitusta syytettiin epäpätevyydestä. Schröderin kolmas tie ei näyttänyt johtavan onnelaan vaan pikaiseen tuhoon. Hallituksen hajoaminen tuntui olevan enää vain ajan kysymys.

Muutos on valtaisa, kun verrataan hallituksen alkukautta nykyhetkeen. Tappioputki on kääntynyt voittojen sarjaksi. Schröder uhkuu itseluottamusta. Vaalikauden puolivälin todistuksessa Schröder antaa itselleen ja hallitukselleen erinomaiset arvosanat.

Talous elpyykin hyvää vauhtia ja työttömyysluvut laskevat. Tuorein voitto hallitukselle on viime viikolla parlamentissa läpi mennyt verouudistus, jota alun perin pidettiin Schröderin koetinkivenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kurssi tuntuu olevan suotuisa myös muilla alueilla. Ranskan ohella Saksa on nostanut profiiliaan Eurooppapolitiikassa, jossa kuuma kysymys on nyt EU:n uudistuminen. Schröderin mielestä Saksan paikka on luonnollisesti EU:n kovassa ytimessä unionin lipunkantajana. Juuri Eurooppapolitiikassa on ehkä parhaiten näkynyt Schröderin viileä pragmaattisuus.

Schröderin menestystä korostaa opposition tämänhetkinen voimattomuus. Puoluerahoitusskandaalin leimaamat kristillisdemokraatit eivät ole vielä päässet kunnolla jaloilleen. Alun perinkin Schröder voi kiittää osittain kristillisdemokraattien ja ennen kaikkea entisen liittokanslerin Helmut Kohlin hämärien rahoitussotkujen paljastumista onnensa kääntymisestä. Molemmat ajoittuvat viime vuoden marras-joulukuulle. Saksan talouden nousu ei myöskään ole välttämättä Schröderin hallituksen aikaansaannosta, vaan paljolti seurausta kansainvälisen talouden suhdanteista.

Se että Schröderillä nyt menee hyvin, ei takaakaan sitä, että näin olisi myös jatkossa. Haasteita liittokanslerilla ainakin riittää. Entisen puoluejohtajan Oskar Lafontainen syrjään sysäämisen vuoksi hajalle lyöty puolueen vasemmisto kerää rivejään ja vaatii yhä äänekkäämmin omia näkökantojaan kuuluviin.

Samaan aikaan, kun vasemmistodemarit huhuilevat puolueen hukkaan joutuneen ideologian perään, mielipidemittaukset kertovat SPD:n suosion liukuvan alamäkeä. Edessä on myös väistämätön eläkeuudistus, jonka tuloksen arvioidaan ratkaisevan seuraavat parlamenttivaalit ja samalla Schröderin kohtalon.