Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 16.7.2000:
Aidsin nujertaminen vaatii ripeitä
toimia kansainväliseltä yhteisöltä

Moni lapsi saa aidsin jo äitinsä kohdussa.
Moni lapsi saa aidsin jo äitinsä kohdussa.

Aids tappaa väestöä kiihtyvällä vauhdilla. Se on pian pahempi vitsaus kuin keskiajalla raivonnut musta surma, joka vei hengen 25 miljoonalta ihmiseltä. Aids on vaatinut jo lähes 19 miljoonaa uhria ja tällä hetkellä hiv tai aids on yli 53 miljoonalla ihmisellä.

Vakavin on tilanne Afrikassa, jossa asuu 70 prosenttia aidsin esiasteen HI-viruksen kantajista. Pahiten aids vaivaa Saharan eteläpuolisia maita kuten Botswanaa, Zimbabwea, Etelä-Afrikkaa. Tartuntojen määrä kasvaa myös Karibialla ja Kaakkois-Aasiassa.

Paitsi lääketieteellinen ongelma aids on yhä enenevässä määrin myös yhteiskunnallinen vitsaus. Sen lisäksi, että aidsin pelätään surmaavan puolet nyt elävistä nuorista eräissä Afrikan maissa, se uhkaa romahduttaa myös näiden maiden talouden ja tuhota yhteiskunnat.

Koulunkäynti vaarantuu, kun opettajat kuolevat aidsiin, yritykset joutuvat pulaan kun työntekijät kuolevat, pellot jäävät viljelemättä, kun kukaan ei enää pysty niitä hoitamaan. Tämä on jo nyt afrikkalaista todellisuutta. Seuraavien kymmenen vuoden aikana aids jättää lisäksi yli 30 miljoonaa lasta orvoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Traagista on, että kaikki tämä karmeus oli nähtävissä jo kymmenen vuotta sitten, kun Yhdysvaltain tiedustelupalvelun tutkijat esittivät raportin tulevasta katastrofista. Viranomaisia raportti ei kuitenkaan kiinnostanut. Sehän ei suoranaisesti uhannut Yhdysvaltain tai länsimaiden etuja. Maailman globalisoituessa globaali vastuuntunto ei ole kehittynyt samassa tahdissa.

Nyt ovat aidsin mukanaan tuomat ongelmat jo kuitenkin sitä luokkaa, että asiaan puuttumisella on kiire. Laiminlyönti tulee korjata. Aidsin vaivaamissa maissa onkin käynnistetty valistuskampanjoita, jotka ovat kuitenkin usein törmänneet paikallisiin ennakkoluuloihin ja tabuihin. Tiedotuskampanjoiden yhteydessä on käynyt selväksi esimerkiksi nuorten tietämättömyys aidsin vaaroista.

Muun muassa näistä syistä aids-tiedotuksella ei toistaiseksi ole ollut toivottua vaikutusta. Osaksi tämä johtuu siitä, että tiedottamiseen ei ole löytynyt riittävästi varoja. YK:n aids-ohjelman johtajan Peter Piotin mukaan vuosittain tarvitaan noin 25 miljardia markkaa, jotta aidsin leviäminen saadaan estetyksi ennaltaehkäisyn ja koulutuksen avulla. Summan ei pitäisi olla mikään ylivoimainen satsaus kansainväliselle yhteisölle.

Tiedottamisen ohella myös lääkerintamalla käydään kovaa kilpajuoksua tappavan taudin leviämisen kanssa. Lääkkeiden kehittäminen tulee kuitenkin niin kalliiksi, että niistä ei ilmeisestikään ole Afrikan aids-ongelmien ratkaisijaksi. Valistus siis jää ainoksi mahdollisuudeksi. Keinot aidsin torjumiseen ovat olemassa eivätkä ne ole edes kalliita tai vaikeita. Sanoma on kuitenkin saatava perille. Tässä on haastava ja kiireellinen tehtävä YK:lle, joka on sopiva taho järjestämään maailmanlaajuisen taistelun aidsia vastaan.