Pääkirjoitus

Tuomiokirkko täyttää
uudestaan 700 vuotta

TS/Jonny Holmén<br />Turun tuomiokirkko on seitsemässä vuosisadassa moninkertaistunut tiloiltaan. Nykyisen kirkkosalin keskilaivalla on korkeutta kahdeksankerroksisen talon verran ja saliin astuva näkee ruotsalaisen Fredrik Westinin maalaaman alttaritaulun sadan metrin takaa.
TS/Jonny Holmén
Turun tuomiokirkko on seitsemässä vuosisadassa moninkertaistunut tiloiltaan. Nykyisen kirkkosalin keskilaivalla on korkeutta kahdeksankerroksisen talon verran ja saliin astuva näkee ruotsalaisen Fredrik Westinin maalaaman alttaritaulun sadan metrin takaa.

Suomalaisten kansallispyhäkkö, Turun tuomiokirkko, valmistautuu jälleen 700-vuotisjuhliinsa. Edelliset pidettiin jo 71 vuotta sitten ja temppelin 750-vuotisjuhlatkin on jo nähty.

Ensi perjantaihin osuva merkkipäivä täsmää tuoreeseen historiantutkimukseen, jonka mukaan Turun tuomiokirkko vihittiin nykyisellä paikallaan ensi kerran käyttöön 17. kesäkuuta 1300. Aiemman tulkinnan perusteena on käytetty paavi Gregorius IX:n bullaa vuodelta 1229. Siinä tuomiokirkko hyväksyttiin siirrettäväksi "sopivampaan paikkaan", minkä nykyisin tulkitaan merkitsevän temppelin muuttoa Nousiaisista Koroisiin.

Tuomiokirkon varhaisten vaiheiden tarkka selvittäminen on ollut ongelmallista, sillä suuri osa asiakirjoista on tuhoutunut temppelin kokemassa 20 tulipalossa. Suomalaisen historian monumenttina tuomiokirkko on saanut kokea kaikki muutkin kansan kohtaloksi langenneet koettelemukset. Vainolaiset ja ryövärit eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet yhtä täydellistä hävitystä, jonka riistäytynyt valkea on tämän tästä pyhäkölle tuottanut.
LISÄÄ SUNNUNTAIOSASTOSSA