Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 27,5,2000
Kiina nousee tasavertaiseen
asemaan maailmankaupassa

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet siirtyivät aivan uudelle tasolle kongressin edustajainhuoneen viikon puolivälissä hyväksymällä lakiehdotuksella. Edustajainhuoneen päätöstä myöntää Kiinalle pysyvästi samat edut kuin Yhdysvaltain muille kauppakumppaneille voidaan pitää jopa historiallisena. Tähän asti kongressi on päättänyt kauppasuhteista vuosittain, mikä on luonut epävarmuutta ja jännitteitä maiden välille.

Presidentti Bill Clinton on taistellut jo vuosia Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteiden vakiinnuttamiseksi, joten hän voi kiinnittää komean sulan hattuunsa. Edessä on tosin vielä senaatin äänestys, mutta lakiesityksen läpimenoa pidetään varmana.

Edustajainhuoneen äänestystulos sai lämpimän vastaanoton myös Kiinan johdossa, joka on asettunut päättäväisesti taloudellisen uudistuslinjan taakse. Päätöksen arvioidaan vahvistavan Kiinan presidentin Jiang Zeminin ja pääministeri Zhu Rongjin asemaa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen.

Kun Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet nyt tuntuvat asettuvan uomiinsa ja toisaalta sekä Yhdysvallat että EU ovat näyttäneet Kiinalle vihreää valoa WTO-jäsenyyteen, näyttävät ovet Maailman kauppajärjestöön olevan vihdoinkin auki Kiinalle. Toivottavasti Kiina voi ottaa paikkansa WTO:ssa viimeistään ensi vuoden alussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kongressin edustajainhuoneen tekemä Kiina-päätös avaa myös Yhdysvalloille aivan uusia mahdollisuuksia tähän asti vahvasti alijäämäisessä Kiinan-kaupassa. Reippaasti laskevat tullitariffit tuovat amerikkalaistuotteet yhä useamman kiinalaisen ulottuville.

Amerikkalaisten otteen vahvistuminen Kiinassa ei voi olla vaikuttamatta myös suomalaisyritysten kilpailuasemaan Kiinan markkinoilla. Vaikka mahdollisuudet kaupantekoon tulevatkin Kiinan WTO-jäsenyyden myötä kasvamaan huomattavasti, joutuvat suomalaiset vääjäämättä ahtaammalle. Amerikkalaisliikemiesten rynnistäminen Kiinan onkin syytä ottaa vakavasti huomioon suomalaisissa vientiyrityksissä.

Kiinalle itselleen kaupan vapautumisella on monia suotuisia vaikutuksia. Se tuo kaivattuja pääomia ja tietotaitoa, joilla maa voi rakentaa talouttaan. Taustalla vaanii kuitenkin pelko Kiinan oman valtiojohtoisen teollisuuden romahtamisesta. Usein huonosti johdetut ja vanhoja koneita käyttävät tehtaat eivät selviä kilpailussa. Konkurssien suma synnyttäisi miljoonatyöttömyyden, millä voisi olla arvaamattomia seurauksia poliittiselle johdolle sekä koko yhteiskunnalle.