Pääkirjoitukset

Havaintoja-kolumni/Raimo Vahtera:
Turku Avun kuvastimessa

Turusta saa kuulla ja lukea niin monenlaista, että mikään ei enää hetkauta. Niin luulin.

Kun käsiini tuotiin perhelehti Apu , jota myytiin kansitekstillä: Apu paljastaa Suomen äärioikeiston kasvot, huomasin surukseni, että olin aliarvioinut toimittajien kyvyn tuottaa sievästi sanottuna täyttä potaskaa.

Ei silti, kyllä jutussa nimet ja paikat olivat oikein, mutta kokonaisuus vääristyi pahemman kerran niin, että väkisinkin heräsi kysymys, miksi juttu oli tehty?

Viidelle aukeammalle revitettyä juttua markkinoitiin iskulauseella 'Turun tauti pahenee'.

Suomen äärioikeiston kasvot kutistuivat mieheen ja möreään ääneen. Koko tarina oli rakennettu "hurjan ja pelätyn Olavi Mäenpään varaan" ja se oli "huikea raportti karismaattisesta puhujasta".

Jutun lopussa oli pieni nostalgiatuokio, jossa Vehmaalle siirtynyt Pekka Siitoin muisteli menneitä.

Yhteistä näille kahdelle on menneisyys.

"Olavi Mäenpää selostaa ujostelematta syyllistyneensä 1970- ja -80-luvuilla muun muassa rattijuoppouteen ja lukuisiin pahoinpitelyihin. Politiikassa hän seikkaili ensin Sdp:n ja sitten Smp:n riveissä, joista molemmista hänet erotettiin", Apu kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitoimen menneisyyteen liittyy myös väkivaltaa. Tunnetuksi hän tuli kirjapaino Kursiivin polton yllytyksestä. Sittemmin hän keskittyi kiljun käyttöön ja myyntiin.

Avun mukaan "Olavi Mäenpää on osoittanut, miten suvaitsevainen, joustava ja haavoittuva demokraattinen järjestelmä on, jos joku haluaa kokeilla sen rajoja".

Niin on. Mutta: kyllä Turku yhden Mäenpään kestää. Pieni Naantalikin kesti Pekka Siitoimen.

Tosin on täsmennykseksi sanottava, että ajattelematon media ja Supo onnistuivat pitkään pitämään yllä myyttiä natsi-Pekasta, valtakunnanjohtajasta vailla vertaa.

Apu sentään havahtui huomaamaan, että Siitoin "uskoo selvästi jo itsekin olevansa pelkkä hupitaiteilija". Paljon enempää hän ei ole ollut koskaan.

Olavi Mäenpää sai vuoden 1996 kunnallisvaaleissa 2 129 ääntä. Se on paljon. Mutta mistä se kertoo?

Siitoin jäi vuoden 1992 kunnallisvaaleissa 29 äänen päähän valtuustopaikasta. Oman kokemukseni mukaan Siitoimen 141 äänestä noin puolet oli hämähäkin korvikkeita. Ne annettiin vastaan, ei puolesta.

Samalla perusteella annetaan Mäenpään äänet. Ääni Mäenpäälle on haistatus herroille.

Apu kirjoittaa:"Hän ja hänen puolueensa ovat lyöneet leimansa kulttuurikaupunki Turun ilmapiiriin ja vaikuttaneet jo vuosikausia kaupungin päätöksentekoon. Ei tunnu mahdottomalta ennustukselta, että edessä ovat ajat, jolloin Olavi Mäenpää ja KR:n natsityylinen soihtulippu ovat tunnetumpia käsitteitä kuin arkkipiispa ja Turun tuomiokirkko."

Ei ole kielletty mahdottomia ennustamasta, mutta joku tolkku olisi paikallaan.

Mäenpään leima kaupungin päätöksentekoon on sama kuin kenen tahansa kunnanvalittajan. Jokseenkin joka kunnassa on valtuutettu, joka on ottanut elämäntehtäväkseen valittamisen.

Hän penkoo kuitit ja valittaa kaikesta. Valituslistan kärjessä ovat edustaminen ja matkustaminen, etenkin silloin kun ei itse pääse edustamaan tai matkailemaan.

Apu vihjailee myös, että "ulkopuolisen silmissä virallisen Turun vaikeneminen ja suvaitsevaisuus sekä julkisen sanan hymyily antavat mielikuvan, että Olavi Mäenpään toiminta hiljaisesti hyväksytään".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oi voi. Hieman aiemmin lehti muistutti demokraattisen järjestelmän suvaitsevaisuudesta, ja että Mäenpään touhujen laillisuutta seurataan.

Mäenpää saa puhua läpiä päähänsä, ja Apu kirjoittaa. Sellainen järjestelmä meillä on.

Demokratia on tehoton ja kallis. Se sietää kiusantekoa, mutta parempaa ei ole keksitty.

Alussa esittämääni kysymykseen en löydä muuta vastausta kuin sen, että kaiketi Avunkin kilpailutilanne on niin tiukka, että lehteä on myytävä millä tahansa.

Mäenpään puolesta esitän kiitoksen. Kaikki apu on tarpeen.
Kirjoittaja Raimo Vahtera on Turun Sanomien päätoimittaja.