Pääkirjoitus 17.12.1999:
Venäjän vaalikampanja meni
kahden puolueen mutapainiksi
Venäjän sekasortoisen taloudellisen ja yhteiskunnallisen tilanteen huomioon ottaen olisi luullut, että ensi sunnuntain vaaleissa parlamenttiin pyrkivät puolueet olisivat keskittyneet vaalikampanjoissaan kertomaan, miten päästä ulos vaikeasta tilanteesta. Mutta ei sinne päinkään. Vaalikampanja on ollut pelkkää mutapainia.
Venäjän kolmansissa parlamenttivaaleissa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen on mukana yli 20 puoluetta. Julkisuudessa ovat esille päässet kuitenkin vain lähinnä kaksi puoluetta, jotka eivät kaihda minkäänlaisia keinoja mustamaalatessaan toisiaan. Pidemmän korren loanheitossa näyttää vetävän Kremlin tukema Jedinstvo eli Yhtenäisyys.
Puoluetta johtaa hallituksen hätätilaministeri Sergei Shoigu, ja sillä on pääministeri Vladimir Putinin tuki. Puolue on saanut taakseen kaksi valtiollista tv-kanavaa, jotka kohdistavat mitä mielikuvituksellisimpia syytöksiä Moskovan kaupunginjohtajaan Juri Luzhkoviin ja entiseen pääministeriin Jevgeni Primakoviin, kilpailevan Isänmaa-Koko Venäjä -puolueen johtajiin.
Primakovin-Luzhkovin puolue näytti alun perin olevan viemässä suurimman puolueen aseman duumassa kommunisteilta. Mustamaalauskampanjan ulkopuolelle jääneet kommunistit näyttävät kuitenkin pitävän pintansa ja Tshetshenian sodalla sekä pääministeri Putinin suosiolla ratsastava Yhtenäisyys on noussut toiseksi heti kommunistien kintereille. Mielipidetutkimuksille ei kuitenkaan kannata panna liikaa painoa, sillä niitä käytetään yhtenä aseena puolueiden välisessä kilpailussa.
Tärkeimpien puolueiden ohjelmat eivät poikkea toisistaan paljoakaan kommunisteja lukuun ottamatta. Primakovin ja Luzhkovin Isänmaa-Koko Venäjä haluaa profiloitua keskustavoimaksi kommunistien ja markkinatalousuudistusta ajavan Yhtenäisyyden välissä. Puolue vaatii tiukkoja toimia korruptiota vastaan ja haluaa ryhtyä korjaamaan huonoon maineeseen joutuneen yksityistämisprosessin epäkohtia.
Kremlin tukema Yhtenäisyys-puolue on vasta parin kuukauden ikäinen luomus, joka perustettiin tukemaan Jeltsinin linjaa.
Kaiken kaikkiaan Venäjän vaalikampanjan aikana on tullut esiin hyvin vähän sellaista, joka lupaisi muutosta maan surkeaan tilaan. Näkymät viittaavat siihen, että uusi duuma jatkaa keskinäistä riitelyään samaan tapaan kuin entinenkin.
Parlamenttivaalit ovat kuitenkin tavallaan vain pohjustusta paljon tärkeämmille vaaleille ensi kesäkuussa, jolloin Venäjälle valitaan uusi presidentti. Menestys parlamenttivaaleissa madaltaa kynnystä Kremlin isännyyteen. Tämän hetken näkymien valossa vahvoilla ovat Putin sekä Primakov. Putin on kuitenkin sitonut itsensä tiukasti Tshetshenian sotaan, mikä saattaa koitua hänen kohtalokseen.