Pääkirjoitus

Pääkirjoitus maanantaina 1.11.1999:
Itä-Timorin itsenäisyystie
avautui toden teolla

Viimeiset indonesialaiset joukot poistuivat viikonvaihteessa Itä-Timorista. Kun Itä-Timorin itsenäisyystaistelun johtaja Xanana Gusmao oli hiukan aikaisemmin palannut kotikonnuilleen, joukkojen poistuminen merkitsi, että tie Itä-Timorin todelliseen itsenäisyyteen on nyt avoinna.

Kansanäänestyksen tulos oli alun alkaen selvä, mutta Indonesian joukot tukivat itsenäisyyttä vastustavien puolisotilaallisten joukkojen tuho- ja murha-aaltoa. Se ajoi tuhannet itätimorilaiset kodeistaan. Lopulta Indonesian hallitus suostui ulkovaltojen painostuksessa sallimaan kansainvälisten joukkojen saapumisen Itä-Timoriin.

Aiemmin lokakuussa Indonesian korkein lakiasäätävä elin hyväksyi muodollisesti Itä-Timorin itsenäisyyden. Itä-Timorin uuden YK-joukon johto on tähdentänyt, että ensimmäisenä tehtävänä on luoda alueelle oikeusjärjestelmä ja perustaa poliisijoukot; joukko vastaa Itä-Timorin hallinnosta maan lopulliseen itsenäistymiseen saakka.

Tehtävän arvioidaan kestävän kaksi - kolme vuotta, ja koko operaatio maksaa 700 miljoonasta dollarista miljardiin dollariin (noin 4,2 - 6 miljardia Suomen markkaa).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itsenäisen Itä-Timorin ensimmäiseksi presidentiksi veikattu 53-vuotias Xanana Gusmao rohkaisee nyt kansaansa selviytymään elokuun itsenäisyysäänestyksen jälkeen alkaneesta terroriaallosta. Hän on julkisissa lausunnoissaan muistanut kaikkia niitä, jotka ovat saaneet surmansa 24 vuotta kestäneen indonesialaismiehityksen aikana, ja luvannut Itä-Timorille uutta alkua.

Gusmaon lisäksi koteihinsa on palannut tuhansia väkivaltaa paenneita itätimorilaisia. Kun Indonesian parlamentti oli hyväksynyt lopullisesti Itä-Timorin itsenäisyyden, tuhannet aloittivat paluunsa pahoin tuhottuihin koteihinsa. Indonesian laajennettu parlamentti on myös kumonnut vuoden 1978 päätöksen Itä-Timorin liittämisestä Indonesiaan.

Kansainvälisen yhteisön kannalta on viikonvaihteen jälkeen olennaisinta, että Itä-Timorin itsenäisyys ei vaikutuksiltaan rajoitu vain tähän alueeseen. Itä-Indonesian itsenäisyysvaatimukset ovat voimistuneet sen jälkeen, kun Itä-Timor oli ensin äänestänyt itsenäistymisensä puolesta. Itä-Indonesiaan kuuluvat Balin, Sulawesin ja Timorin saaret sekä Uuden-Guinean saarella sijaitseva Länsi-Irianin maakunta.

Itä-Indonesian laajemmista pyrkimyksistä huolimatta huomion polttopisteessä tulee lähikuukausina ja -vuosina säilymään ennen kaikkea Itä-Timor. Pahoin tuhotun alueen kansainvälinen avustaminen luo välttämättömän perustan todellisen ja oikeutetun itsenäisyyden varmistamiselle.