Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ari Valjakan kolumni:
Uutispuuron paradokseja

Tampereen EU-huippukokous viime viikonvaihteessa oli kaikinpuolinen menestys vieraiden kiitokset saanutta trahteerausta myöten.

Kylläisen on hyvä kiitellä. Varsinaiset kokousvieraat, 900 henkilöä, nauttivat 1 800 lounasta ja joivat 600 pulloa viiniä sekä 500 pulloa olutta. Melko vähän manselaisittain, sanoisin.

Paikalla olleet 1 200 tiedotusvälineiden edustajaa puolustivat hieman paremmin kuluttajamainettaan. Sopulien suihin katosi 4 500 ateriaa, 3 000 pulloa olutta ja 1 200 pulloa viiniä. Sekään ei ole paljoa kolmelle päivälle jaettuna.

Lehdistölle vaatimatonta kulutusta perusteli ravintolapäällikkö Heidi Parkkinen toteamalla, että "viini ja oluthan nautitaan työn ohessa ja lähinnä ruokajuomina". Ammattikunnan puolustukseksi on syytä muistaa, että iltajuhlien tyhjiä pulloja ei laskettu.

Tampere taisi viedä toimittajien voimat, kun Turussa kokoontunut Euroopan ja Pohjois-Amerikan viljelijäjärjestöjen huippukokous jäi median haukansilmiltä lähes täysin pimentoon.

Kysymys oli kuitenkin kuukauden päästä Seattlessa pidettävän WTO:n, Maailman Kauppajärjestön, suurkonferenssin valmistelusta. Siellä Pohjois-Amerikan ja Euroopan unionin pitäisi löytää yhteinen näkemys siitä, miten jaetaan maatalouden subventiot Atlantin kahta puolen ja miten maailman elintarvikeketjua tulisi ylipäätään kehittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä kirjaimellisesti elintärkeä kysymys ei saanut mediaa liikkeelle vaikka EU:n budjetistakin puolet eli noin 250 miljardia markkaa menee maatalouden tukeen.

Maailman suurin tupakkayhtiö Philip Morris on viimeinkin myöntänyt, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää ja sydänsairauksia. Tieto ei ole uutinen, mutta siihen liittyykin tavoite jatkaa tupakanmyyntiä valmistajan kannalta turvallisemmissa oloissa.

Kun amerikkalaiset tupakkayhtiöt ovat maksaneet osavaltioille korvauksia jo tuhannen miljardin markan edestä - viisi kertaa Suomen valtion budjetti - tällä väistöliikkeellä yhtiö pyrkii vapaaksi vastuistaan. Myöntämisen jälkeen se voi myydä tupakkaa ilman korvausvaateiden uhkaa. Sellaista on amerikkalainen lainsäädäntö.

En tosin ymmärrä, miten aikuinen ihminen voi vaatia korvauksia nautinnosta/paheesta, jota hän itse vapaaehtoisesti harjoittaa.

Ihmiselle, joka tupakoi omasta tahdostaan, ei kuulu korvata sen aiheuttamia vaurioita. Eri asia on ns. passiivisen tupakoinnin uhka eli toisten tupakansavusta kärsiminen.

Juuri kun suomalaiset tupakoitsijat alkoivat oppia huomioimaan kanssaihmisiään varomalla pöllyttelemästä savua naapurien silmille, pantiin voimaan ylikireä tupakkalaki, jota tosin Tampereen EU-kokouksessa sai vapaasti rikkoa.

Sen sijaan kolme suomalaisprofessoria on vaikeuksissa lain kanssa. Neljän vuoden ajan he ovat rikkoneet törkeästi lakia tupakoimalla työhuoneessaan Helsingin yliopiston oikeustieteen laitoksella.

Joku käytävässä kuljeksija käräytti suljetun oven takana huoneessaan avoimen ikkunan ääressä tupakoivat professorit huumansa hetkellä. Kun yliopisto on tupakointikieltoaluetta, uhkaa yliopistoa 100 000 markan sakko, elleivät professorit lopeta tuprutteluaan.

Tupakointi on syntiä, mutta huumehörhöilyä katsotaan läpi sormien. Viinasta puhumattakaan, kun oikeudenkin mielestä 12-vuotiaan saa juottaa umpikänniin.

Itä-Suomen hovioikeus on vahvistanut alioikeuden päätöksen, jossa 54-vuotias mies vapautettiin vastuusta, vaikka hän oli antanut kotonaan käyneiden 12- ja 14-vuotiaiden poikien tyhjentää kossupullon edellä mainituin seurauksin.

Nissan ilmoitti viikolla 21 000 ihmisen irtisanomisesta, kolmen autotehtaan sulkemisesta ja 500 alihankkijasopimusten purkamisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Parempaa kuin osasimme odottaa", oli analyytikkojen vastaus. Saneerausohjelman tiedotustilaisuudessa täpötäysi sali puhkesi spontaaneihin suosionosoituksiin.

Kuopiossa kiukuteltiin alkuvuodesta, kun kaupunginjohtaja Kari Häkämies kutsuttiin keikalle hallitukseen sisäministeriksi EU-puheenjohtajakauden ajaksi. Nyt Savon maakuntajohtaja on lähettänyt pääkaupunkiin kyselyn, voisiko Häkämiehen pestiä Helsingissä kuitenkin jatkaa. Se olisi eduksi Savolle.

M.O.T. (mikä oli todistettava).