Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 6.10.1999:
Ahtisaari näkee Lähi-idän
rauhannäkymät valoisina

Israelin pääministeri Ehud Barak ja presidentti Martti Ahtisaari keskustelivat tiistaina Lähi-idän rauhannäkymistä.
Israelin pääministeri Ehud Barak ja presidentti Martti Ahtisaari keskustelivat tiistaina Lähi-idän rauhannäkymistä.

Lähi-idälle on tyypillistä, että tilanteet ja tunnelmat siellä vaihtuvat nopeassa tahdissa. Kun ulkoministeri Tarja Halonen vieraili alueella elokuun alussa, näytti tilanne rauhanprosessin kannalta synkältä. Israelin ja palestiinalaisten yritykset käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut olivat jumiutuneet heti alkuunsa. Vallanvaihdoksen myötä syntynyt toiveikkuus oli vaihtumassa pettymykseksi.

Nyt vain kaksi kuukautta myöhemmin presidentti Martti Ahtisaaren vierailun yhteydessä tilanne on muuttunut täysin ja tulevaisuus näyttää taas valoisalta. Palestiinalaishallinto ja Israel ovat juuri päässeet sopimukseen kipeästi kaivatun käytävän avaamisesta Länsirannan ja eristyksissä olleen Gazan välille.

Sopimus kulkuyhteydestä on erittäin tärkeä konkreettinen tulos uudelleen käynnistyneistä rauhanneuvotteluista. Se tuo helpotusta erityisesti gazalaisille, jotka elävät panssariverkon takana kuin vankilassa. Tuore sopimus luo myös myönteistä ilmapiiriä neuvotteluosapuolten välille ja viitoittaa tietä edessä olevien vaikeiden ongelmien ratkaisemiselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta edistystä ei ole tapahtunut vain Israelin ja palestiinalaisten välillä, vaan myös Syyrian suunnalla näkyy valoa tunnelin päässä kolmen vuoden pimeyden jälkeen. Sekä Israel että Syyria ovat nyt selkeästi osoittaneet haluavansa jatkaa rauhanneuvotteluja.

Damaskoksessa käväissyt Ahtisaari näki tässä tilaisuuden nostaa myös EU:n ja Suomen profiilia tarjoamalla Suomea tulevien rauhanneuvottelujen pitopaikaksi. Tarjous oli paikallaan, koska osapuolet ilmeisestikin tarvitsevat ulkopuolista apua ja tukea pystyäkseen ylittämään väliinsä revenneen epäluulon kuilun.

Ahtisaari ei tarjonnut Suomea varsinaiseksi välittäjäksi sillä hän on luonnollisesti hyvin tietoinen Israelissa EU:ta kohtaan tunnetusta epäluulosta. Edellinen pääministeri Benjamin Netanjahu syytti viime maaliskuussa EU:ta jopa Israelin tulevaisuuden asettamisesta uhanalaiseksi. EU julkisti tuolloin Israelin ja palestiinalaisten kiistaa koskeneen julkilausuman.

Suomella on kuitenkin ollut perinteisesti hyvät suhteet sekä Israeliin että Syyriaan kuten myös palestiinalaisiin. Tätä todisti myös Ahtisaaren osakseen saama erittäin lämmin vastaanotto kussakin kohteessa. Ei olisikaan mahdotonta, että Suomi voisi omalta osaltaan olla jotenkin avuksi alueen rauhankehityksessä.

Ahtisaaren näkemys Israelin ja Syyrian rauhansopimuksen syntymisen mahdollisuudesta on joka tapauksessa toiveita herättävä. Ahtisaari sanoo suhtautuvansa hyvin optimistisesti rauhansopimuksen syntymiseen. Kokeneen rauhanneuvottelijan mielipiteeseen haluaisi uskoa.