Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 31.7.1999:
Lämmin kesä ei ilahduta
pakettimatkojen järjestäjiä

Suomesta löytyy ainakin yksi ala, jonka piirissä yrittäjien ilmeet käyvät sitä synkemmiksi mitä enemmän aurinko paistaa. Ulkomaanmatkoja järjestäville matkatoimistoille näyttää kuluvasta kesästä muodostuvan lähes katastrofi.

Matkoja on jouduttu myymään poikkeuksellisen paljon alennetuin hinnoin, koska suomalaista eivät palmurannat ja takuulämpö pysty houkuttelemaan, jos aurinko paistaa oman mökin pihapiiriin.

Matkatoimistojen pettymys on sitäkin suurempi, kun ne sateisen viime kesän "viisastuttamina" kasvattivat valmismatkojen tarjontaa useilla prosenteilla. Odotukset olivat poikkeuksellisen korkealla. Nyt on kuitenkin jouduttu myymään toimistosta riippuen alennettuun hintaan jopa 30 prosenttia matkoista kun määrä normaalisti pyörii kymmenen prosentin vaiheilla.

Matkatoimistot selittävät kysynnän vähäisyyttä lämpimillä ja aurinkoisilla säillä. Suomalaiset ovat ehkä herkempiä kuin mikään muu kansa tekemään lomapäätöksensä säiden perusteella. Jo viilenevää ja sateista säätä lupaava ennuste lisää välittömästi matkojen kysyntää. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa ei tällaista ilmiötä tunneta. Suomalainen odottaa viime hetkeen, voisiko sittenkin viettää loman omalla rakkaalla mökillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta jokaisella alalla on riskinsä. Harvoin kuitenkin vuosisadan sateisin ja kaunein kesä sattuvat peräkkäin, kuten nyt. Ensi kesänä saattaa matkoista jo olla pulaa.

Mitalilla on kuitenkin kääntöpuolensa. Kun ulkomaanmatkailu kituu, reissaavat ihmiset sitä enemmän kotimaassa. Kuuma kesä on merkinnyt tervetullutta piristysruisketta kotimaanmatkailulle.

Sisävesilaivojen kipparit hymyilevät nyt kerrankin leveästi. Ulkomaisten turistien lisäksi myös kotimaiset matkaajat ovat ottaneet entistä suuremmin joukoin kurssin sinisille ulapoille. Matkustajia on ollut viitisentoista prosenttia enemmän kuin viime kesänä. Joillakin reiteillä on ylletty usean kymmenen prosentin kasvuun.

Korkealla ovat tunnelmat myös Muumimaailmassa, jossa odotellaan kävijäennätystä. Muumien ystäviä on saapunut paikalle kymmenisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Mutta ei sää saa liian hyväkään olla. Kotimaiset matkailuyrittäjät muistuttavat, että liian lämmin sää saa ihmiset jämähtämään paikoilleen. Moni on epäilemättä tänä kesänä päätynyt valinnassaan kuuman kulkuneuvon sijasta rantatuoliin ja huurteiseen.

Uusi kesä tuo kuitenkin uudet säät ja matkatoimistot voivat lohduttautua sillä, että meidän leveysasteillamme pakettimatkoille aurinkoon ja lämpöön tulee aina olemaan kysyntää.