Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 30.7.1999:
Presidenttipeli jo täydessä
vauhdissa Venäjällä

Entinen pääministeri Jevgeni Primakov (vas.) on noussut presidentti Boris Jeltsinin vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi.
Entinen pääministeri Jevgeni Primakov (vas.) on noussut presidentti Boris Jeltsinin vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi.

Venäjän presidentti ei ole pelkkä keulakuva tai symbolihahmo. Hänellä on runsaasti valtaa. Varsinkin kun keskinäiset kiistat ovat halvaannuttaneet eripuraisen parlamentin.

Täten on hyvin ymmärrettävää, että Venäjällä käydään jo täyttä päätä presidentinvaalitaistelua, vaikka vaalit ovatkin vasta ensi kesänä eikä kaikista ehdokkaistakaan ole vielä tietoa. Sitä ennen pidetään parlamenttivaalit joulukuussa.

Vaalitaistelu näkyy parhaillaan kahden mediaryhmän, puolivaltiollisen ORT-television ja yksityisen NTV-television välisenä sanasotana. Most-konserniin kuuluvan NTV:n taustahahmo on Vladimir Gusinski, joka tukee presidentiksi pyrkivää Moskovan pormestaria Juri Luzhkovia.

ORT:n suurimpiin omistajiin kuuluva mediakeisari Boris Berezovski taas vastustaa Luzhkovia. Myöskään nykyisen presidentin Boris Jeltsinin ei uskota haluavan Luzhkovia seuraajakseen.

Kremliä jyrkästi arvostellut Most-konserni on joutunut viime aikoina veroviranomaisten tehosyyniin, joka yrityksessä on tulkittu pelotteluksi ja vapaan tiedottamisen kahlitsemiseksi. Syylliseksi on löydetty Berezovskin virkaansa junailema Kremlin henkilöstöpäällikkö Aleksandr Voloshin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jeltsinin avustajakunnalla sanotaan olevan kova kiire varmistaa, että Jeltsinin lähtiessä presidentiksi saadaan henkilö, joka takaa nykyisen presidentin avustajien valta-aseman jatkumisen. Siis ei ainakaan Luzhkov. Kremlissä näyttää unohtuneen, että presidentin valinta on Venäjällä annettu kansan tehtäväksi.

Mielipidemittausten mukaan venäläisten ykkösehdokas presidentin virkaan on entinen pääministeri Jevgeni Primakov. Hänen tuntumassaan seuraavat kommunistien Gennadi Zjuganov ja Juri Luzhkov. Ratkaisevalla toisella kierroksella Primakov olisi ylivoimainen.

Kuviota sekoittaa se, että Jeltsin ei ole paljastanut omia aivoituksiaan. Jeltsin sanoo olevansa syvästi huolissaan maan tulevaisuudesta ja siitä, miten tähänastiset saavutukset säilytetään. Jeltsin on sanonut myös, että hänellä on oma ehdokas presidentiksi. Hän ei kuitenkaan ole suostunut nimeämään tätä.

Moskovassa puhutaan myös mahdollisuudesta, että Jeltsin saattaisi yrittää jatkaa poikkeustoimenpitein kauttaan, mikäli presidentiksi olisi nousemassa "väärä henkilö". Entinen sisäministeri Anatoli Kulikov vahvisti näitä pelkoja kertomalla, että Jeltsin harkitsi poikkeustoimia jo edellisten presidentinvaalien yhteydessä. Tämänlainen ratkaisu olisi valitettava Venäjän heiveröisen demokratian kannalta.

Paljon ehtii kuitenkin vielä tapahtua ennen vaalipäivää. Jos tämänhetkinen ykkösehdokas Primakov pitää pintansa, Venäjä saa pätevän ja kykenevän presidentin. Primakov ei pääministerikaudellaan kuitenkaan osoittanut sellaista dynaamisuutta, jota Venäjän kehitys nyt vaatisi.