Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 27.7.1999:
Naton ja Venäjän yhteistyö
palaamassa entisiin uomiinsa

Venäläissotilaat turvaavat rauhaa Kosovossa yhdessä Nato-joukkojen kanssa. Yhteistyö sujuu jälleen.
Venäläissotilaat turvaavat rauhaa Kosovossa yhdessä Nato-joukkojen kanssa. Yhteistyö sujuu jälleen.

Syvällä aallonpohjassa käyneet Naton ja Venäjän suhteet ovat elpyneet viime päivinä hyvää vauhtia. Suhteet vajosivat alimmalle tasolleen sitten kylmän sodan päättymisen Naton ryhdyttyä pommittamaan Kosovon kriisin vuoksi Jugoslaviaa. Venäjä ei voinut hyväksyä slaavilaisen veljeskansan rankaisemista.

Venäjä sanoutui irti kaikesta yhteistyöstä Naton kanssa. Nyt osapuolet kuitenkin turvaavat yhdessä rauhaa Kosovossa, ehkei ihan sulassa sovussa, mutta kuitenkin. Viime perjantaina kokoontui myös ensi kertaa välirikon jälkeen Naton ja Venäjän yhteistyöneuvosto ratkomaan Kosovon rauhanturvaamisen ongelmia. Naton pääsihteeri Javier Solana puolestaan sanoi haluavansa palauttaa Naton ja Venäjän suhteet hyviksi.

Venäjän pääministeri Sergei Stepashin on omalta osaltaan pyrkinyt korjaamaan välirikkoa. Hän poikkesi viime viikolla Lontooseen ja sopi kollegansa Robin Cookin kanssa toimista, joilla nyt koetun kaltaiset konfliktit voitaisiin estää.

Lontoon-matkaa tärkeämpi Stepashinille on kuitenkin parhaillaan meneillään oleva Yhdysvaltain-vierailu. Sen kuluessa vain pari kuukautta virassa olleen pääministerin on pystyttävä vakuuttamaan amerikkalaiset maansa yhteistyöhalusta ja hallituksen päättäväisyydestä nostaa Venäjän kituva talous jaloilleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stepashinin ensimmäinen Yhdysvaltain-matka pääministerinä saattaa olla hänelle poikkeuksellisen tärkeä myös muulla tavalla. Stepashinin osakkeet ovat nousussa Venäjän presidenttipörssissä. Venäjän mahdollisella tulevalla presidentillä on siten oiva tilaisuus tutustua Yhdysvaltain poliittiseen ja taloudelliseen johtoon. Stepashin on tosin sanonut, ettei ole ehdolla ensi kesän vaaleissa, mutta tämä ei ole välttämättä hänen viimeinen sanansa.

Stepashinin intoa parantaa suhteita johtavan Nato-maan Yhdysvaltain kanssa lisää epäilemättä se, että hänellä ei ole juuri muuta vaihtoehtoa. Venäjän talous on edelleen alamäessä ja velkojen lyhennykset rempallaan. Talouden kehittäminen vaatii sijoituksia ja ulkomaanvelkojen hoito uutta lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Venäjä odottaa, että avain sen talouden elpymiseen löytyy pitkää nousukautta elävästä Amerikasta. Keskiviikko on tärkeä päivä Venäjän kannalta, koska silloin IMF tekee päätöksen mahdollisesta miljardilainasta Venäjälle. Moskovassa rahat on jo budjetoitu vanhojen lainojen lyhennyksiin.

Vaikka öljyn hinnan kohoaminen onkin tuonut tiettyä helpotusta Venäjän talouteen, ei käännettä parempaan silti ole näkyvissä. Venäjä tarvitsee edelleen tukea länneltä. Tämä pitäisi mieluiten antaa sellaisessa muodossa, joka tukee venäläisten omaa yritteliäisyyttä. Yleinen etu kuitenkin vaatii, ettei Venäjää jätetä yksin katkeroitumaan, vaan että se sidotaan tiiviisti kansainvälisten taloudellisten ja poliittisten suhteiden verkostoon.