Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 24.7.1999:
Huhtamäki lujittaa otettaan
maailman pakkausmarkkinoista

Makeiset ja Turun taakseen jättänyt Huhtamäki rynnistää nyt täysillä kansainvälisille pakkausmarkkinoille. Ilmoitus Huhtamäen ja hollantilaisen Van Leerin yhdistymisestä ei tullut yllätyksenä. Toukokuusta lähtien on ollut tiedossa, että Huhtamäki havittelee itseään paljon suuremman Van Leerin osakkeiden ostamista. Kaupan oli määrä toteutua jo kesäkuussa.

Yhtiöt ovat korostaneet, että viivytys ei johtunut mistään ongelmista, vaan siitä, että toimintasuunnitelma haluttiin hioa mahdollisimman valmiiksi. Neuvottelujen kuluessa Van Leer vaihtoi kuitenkin toimitusjohtajaa, syystä jota kuvattiin sisäiseksi.

Van Leerin ja Huhtamäen fuusiosta syntyy pakkausjätti, joka sijoittuu kahdeksannelle sijalle maailmantilastossa. Yhteensä 22 000 työntekijää 55 eri maassa työllistävän konsernin liikevaihto lähentelee 17 miljardia markkaa.

Fuusio on sikäli ihanteellinen, että yritykset täydentävät sopivasti toisiaan. Van Leer on keskittynyt teollisuuden pakkausten valmistamiseen ja Huhtamäki taas vastaavasti elintarvikealan pakkauksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuotantosuuntien yhteensopivuuden lisäksi myös yritysten omistajilla on yhdensuuntaiset arvomaailmat, mikä ei ainakaan haittaa yhteistyötä. Huhtamäen suurin omistaja on Suomen kulttuurirahasto ja Van Leerin omistavat säätiöt taas jakavat osinkoja vähävaraisille lapsille niissä maissa, joissa toimivat.

Yritykset arvioivat fuusion tuovan merkittävät synergiaedut. Parin vuoden sisällä yhdistämisen uskotaan tuottavan 240 miljoonan markan hyödyn. Fuusion kustannuksia ei ole julkistettu. Niiden sanotaan olevan vähäiset.

Synergiaeduilla ja fuusioilla on kuitenkin aina hintansa. Yleensä sen tuntevat nahoissaan työntekijät, jotka joutuvat muutosten vuoksi lähtemään. Huhtamäen toimitusjohtajan Timo Peltolan mukaan henkilökuntaa ei juurikaan tarvitse sanoa irti. Uusi organisaatio tosin on vasta työn alla.

Vaikka yritysten tuotantolinjat eivät menekään päällekkäin, löytyy karsittavaa kuitenkin esimerkiksi myyntiverkosta, kuljetuksista ja hallinnosta. On selvää, että väkeä joutuu lähtemään ehkä runsaastikin, vaikka siitä ei juuri nyt halutakaan
puhua.

Lopullista siunausta fuusiolle odotetaan lokakuun alussa. Siihen mennessä myös EU:n kilpailuviranomaiset ja yhtiökokoukset ovat saaneet sanoa sanansa. Yllätyksiä ei kuitenkaan odoteta ja kauppa hyväksyttäneen ongelmitta.

Vaikka yritysjohdot korostavatkin, että kyseessä on kahden tasaveroisen yrityksen yhdistyminen, Huhtamäki on kuitenkin ollut aktiivinen osapuoli. Pääkonttori tulee Suomeen ja Huhtamäen toimitusjohtajasta tulee Huhtamäki Van Leerin toimitusjohtaja. Huhtamäki on tehnyt rohkean siirron, josta on syytä odottaa menestystä.