Pääkirjoitus

Päivän Pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Milleniumland Finland

Suomi on kolmisen viikkoa pällistellyt EU:n puheenjohtajamaana. Tuskin tavalliset ihmiset ovat sitä sen kummemmin noteeranneet, mutta maailmalla tämä sitkeä, pieni pohjoinen kansa on pantu merkille myönteisimmin sitten talvisodan kunnian päivien.

Presidentti Martti Ahtisaaresta tuli Kosovon rauhan takuumies, pääministeri Paavo Lipposen johtama hallitus on vienyt maan talouden vakaaseen kasvuun ja Jorma Ollilan johtama Nokia takoo korkean teknologian telemarkkinoilla jatkuvasti huikeata tulosta.

Niin, ja onhan meillä myös Mikat , autoilla lentävät suomalaiset. Suomesta on tullut maailman mallimaa: Milleniumland, Formula Finland.

Yhdysvaltain johtava talouslehti The Wall Street Journal ylisti pääkirjoituksessaan pari viikkoa sitten Suomea ja pääministeri Paavo Lipposta korostetun positiivisesti.

Suomi sai tunnustusta mm. markkinoiden vapauttamisesta, kansantalouden vakaasta, hyvästä kasvusta, alhaisesta yritysverotuksesta ja korkean teknologian saavutuksista. Onhan Suomi kännyköiden ja Internetin käyttäjänä maailman ykkösmaa, siis Yhdysvaltojenkin edellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ainoana negatiivisena piirteenä amerikkalainen talouslehti mainitsi Suomen palveluelinkeinojen kehittymättömyyden. Totta, itsepalveluyhteiskuntahan tämä on.

Ruotsalaisten asenne suomalaisiin on muuttunut täydellisesti. Aikaisemmin "finnjäveleitä" ei kehuskeltu, mutta viime vuosina ruotsalainen media on jo kauan suitsuttanut Suomen saavutuksille suruttomasti. Ruotsissa Paavo Lipponen nähdään tyylikkäänä ja jämeränä johtajana, johon verrattuna heidän oma pääministerinsä Göran Persson on saamaton nahjus.

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Carl Bildt lisäsi löylyä sen jälkeen, kun Erkki Liikanen nappasi merkittävän tulevaisuustuolin tietotekniikan kysymyksistä vastaavana komissaarina.

Bildtin mukaan Suomi on yhä selvemmin muita edellä oleva pohjoismainen mallimaa, jolla on selkeä, eteenpäin vievä kansallinen strategia.

Suomen saavutusten ylistys alkaa olla jo sitä luokkaa, että väistämättä tulee mieleen 1980-lopun jutut Pohjolan Japanista. Suomesta tuli silloin sadun sammakko, joka sitten poksahti halki.

Onneksi yksi ratkaiseva ero kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen on nähtävissä. 1980-luvulla vain me ylistimme itse itseämme, nyt kehuja kuuluu enemmän maan rajojen ulkopuolelta.

Tosiasia myös on, että kasinotalouden aikana me velkaannuimme ulkomaille, mutta nyt vaihtotaseemme on jo kauan ollut reilusti positiivinen.

Suomalaiseen mediaan ja kansalaisten sydämiin maamme kansainvälisen statuksen nousu ei ole oikein vielä löytänyt tietään. Tämä korpeaa erityisesti demareita, jotka ovat olleet vetovastuussa politiikan kaikilla avainpaikoilla.

Meillä on keskitytty vain pilkkaamaan presidentin vaivalloista kävelyä, pääministerin puheen kankeutta ja ammattiyhdistysliikkeen pysähtyneisyyttä. Niinpä demarit kärsivät eduskuntavaaleissa selvän tappion ja EU:n parlamenttivaaleissa suorastaan romahduksen.

Oikeudenmukaisuus ei pahassa maailmassa toteudu.

Pääministeri Paavo Lipponen valittelikin viime viikonvaihteessa, ettei meillä tahdo löytyä asiakeskustelulle tilaa. Hänen mukaansa mediassakin vallitsee "eräänlainen Colosseumin journalismi, peukalo on joko ylös- tai alaspäin". Lipponen viittasi myös siihen, miten tuomioita jaetaan joillekin ja suosikkienkin osalta keskitytään vaatteiden eikä aatteiden esittelyyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääministeri näyttää olevan iltapäivälehtien innokas lukija, mutta ei hänen havaintonsa aivan perää vailla ole koko mediaakin ajatellen. Analyyttista, syvällistä tapahtumien tarkastelua näkee liian vähän.

Minäkin tyydyn tällaiseen pinnalliseen huitaisuun - ja nostan peukaloni pääministerin osalta varovasti ylöspäin.

Amerikkalainen Arthur J. Collingsworth suitsuttaa tuoreen Suomen Kuvalehden haastattelussa, että "Suomi on enemmän kuin menestystarina". Hän ehdottaa, että Suomi perustaisi Nobel-tasoisen, miljoonan dollarin Millenium-palkinnon, joka annettaisiin vuosittain maailman etevimmälle huipputeknologian ja inhimillisten arvojen yhteensovittajalle.

Yes, ehdotus on erinomainen! Pankoon pääministeri töpinäksi, jotta joulukuun Helsingin EU-huippukokous voisi huipentua ensimmäisen Millenium-palkinnon juhlalliseen jakotilaisuuteen. Vaikka aikaa on vähän, Millenium-maassa mikään ei ole mahdotonta.
Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.