Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 23.7.1999:
Nokialta "vain" odotettu tulos

Pääjohtaja Jorma Ollila arvioi torstaina, että alkuvuoden menestyksen valossa Nokia saavuttaa virallisen kasvutavoitteensa ylärajan eli liikevaihdon 35 prosentin lisäyksen.
Pääjohtaja Jorma Ollila arvioi torstaina, että alkuvuoden menestyksen valossa Nokia saavuttaa virallisen kasvutavoitteensa ylärajan eli liikevaihdon 35 prosentin lisäyksen.

Heinäkuisessa Suomessa kaikki hyvin. Nokia ei taaskaan pettänyt, vaan teki sen mitä siltä odotettiinkin. Telekommunikaatiojätin toisen vuosineljänneksen tulos nousi 877 miljoonaan euroon, 5,2 miljardiin markkaan. Pörssianalyytikot olivat odottaneet Nokialta 5,1 miljardin markan tulosta.

Parannusta on selvästi viime vuodesta. Yhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon tulos kipusi rahoituserien jälkeen 1,64 miljardiin euroon eli lähes kymmeneen miljardiin markkaan. Vuoden 1998 alkupuoliskolla tulosta kertyi runsaat viisi miljardia markkaa.

Nokia kertoo saavuttavansa tai ylittävänsä kevyesti tämän vuoden myyntiennusteen ylärajan. Yhtiö kertoi myös vahvistaneensa katsauskaudella asemiaan maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana.

Osakkeen kurssilaskua eivät torstaina julkistetut tiedot kuitenkaan pysäyttäneet. Vain odotuksen mukainen tulos ei riittänyt. Alkuviikon huippukurssista Nokia on viime päivien aikana tullut alas jo kymmenisen prosenttia. Tämä ei vielä tunnu huolestuttavalta, sillä aaltoliikkeessä on ollut koko teknologia-ala. Kun Nokian kilpailija Ericsson kertoo tänään oman osavuosituloksensa, kurssit heilahtavat taas johonkin suuntaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen talouselämän keskeisen tukijalan pitäessä ei saa vaipua liikaan hyvään oloon. Riittääkö, että Nokia tekee sellaisen tuloksen, jota siltä odotetaan - tähän saakka se on pystynyt aina parempaan. Motorolan viimeviikkoinen tulostieto osoittaa kilpailijoidenkin pääsevän taas hyvään vauhtiin. Ericsson on luvannut panostaa matkapuhelimiin eikä varmasti aio antaa lähivuosina kahdelle suuremmalle valmistajalle - Nokialle ja Motorolalle - lisää etumatkaa.

Maailmassa on nyt liki 400 miljoonaa matkapuhelimen käyttäjää. Nokiassa uskotaan käyttäjämäärän ylittävän miljardin rajan vuonna 2003. Analyytikot uskovat Nokian vahvaan ykkösasemaan, eivätkä Motorola ja Ericsson ehdi rinnalle ainakaan vielä ensi vuonna, mutta osansa nekin varmasti haluavat siitä miljardista.

Nokian oravanpyörä jatkuu joka tapauksessa vuosineljänneksittäin. Yhtiön 600 miljardin markan markkina-arvo luo odotukset vielä paljon suuremmille kuin 20 miljardin tuloksille. Ensi vuosituhannella sijoittajien odotukset voivat olla jo ihan eri luokkaa.