Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 18.7. 1999:
Öljyn korkea hinta saattaa houkutella ylituotantoon

Levottomuudet ovat sulkeneet Nigerian öljynpumppaamoja, joista on tullut lasten leikkipaikkoja.
Levottomuudet ovat sulkeneet Nigerian öljynpumppaamoja, joista on tullut lasten leikkipaikkoja.

Öljyn hinta on ollut huikeassa nousussa viime kuukausina, mikä ei ole jäänyt huomaamatta suomalaiseltakaan autoilijoilta. Viimeisen runsaan kuukauden aikana hinta on kivunnut ylöspäin yli 30 prosenttia. Tämä on saanut öljy-yhtiöt Suomessa puhumaan jo 15 prosentin hinnankorotuspaineista bensiinille. Viime joulukuusta lähtien raakaöljyn hinta on tuplaantunut.

Öljyn hinnan kohoaminen johtuu öljyntuottajajärjestö Opecin viime maaliskuun kokouksessaan tekemästä päätöksestä leikata tuotantoa. Opec päätti vähentää tuotantoaan runsaalla neljällä miljoonalla barrelilla päivässä lopettaakseen markkinoilla vallitsevan ylituotannon, joka painoi hintoja alas.

Vuoden alussa raakaöljyn maailmanmarkkinahinta oli ehtinyt pudota jo kymmenen dollarin vaiheille. Opec asetti tavoitteekseen 18 - 20 dollarin tynnyrihinnan.

Opecin taktiikka on purrut yllättävän hyvin. Hinta hipoo asetettua ylärajaa, ja saattaa nousta ylikin. Opecin hinnannostokampanjat ovat joskus jääneet kovin lyhyiksi. Nyt sisäinen kuri on kuitenkin pitänyt hyvin ja rintama on viimeisen kuukauden aikana vain tiivistynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opecin tuotannon leikkaukset ovat saaneet jotkut pelkäämään jopa öljypulaa tulevana talvena. OECD:n yhteyteen kuuluva Kansainvälinen energiavirasto arvelee, että näillä tuotannon supistuksilla ja vallitsevalla kysynnän kasvulla saatetaan päätyä sellaiseen öljypulaan, jota ei ole koettu yli vuosikymmeneen.

Vuoden kolmannen neljänneksen öljyvaje saattaa kohota jopa yli kolmeen miljoonaan barreliin päivässä, arvioi energiavirasto.

Öljykauppa on kuitenkin sikäli herkkää aluetta, että kun hinta nousee riittävän korkeaksi, joku tuottaja yleensä lipeää rintamasta ja ryhtyy painamaan markkinoille ylisuuria kiintiöitä. Muut seuraavat vähitellen perässä ja hinta lähtee laskuun.

Ilmeisestikin raakaöljyn hinta alkaa lähentyä maksimiaan tällä erää, koska joitakin merkkejä vastareaktiosta on jo näkyvissä. New Yorkin pörssissä esimerkiksi energian johdannaiset putosivat keskiviikkona.

Toisen uhan Opecin asettamalle hintatasolle muodostavat kyseiseen öljyntuottajajärjestöön kuulumattomat valtiot. Venäjällä kohonneita öljyn hintoja on tervehditty suurella tyytyväisyydellä. Taloudellisessa ahdingossa oleva Venäjä haluaa ottaa tilanteesta kaiken irti ja myy nyt öljyä jopa kotimarkkinoiden kustannuksella.

On täysin ymmärrettävää, että öljyntuottajavaltiot haluavat vakiinnuttaa raakaöljyn hinnan. Vain siten ne voivat luoda edellytykset realistisella pohjalla olevalle taloudelliselle ja yhteiskunnalliselle suunnittelulle. Opecin historia kuitenkin viittaa siihen, että tämänkertaisenkin yrityksen onnistumisen mahdollisuudet vähänkin pidemmällä aikavälillä ovat vähäiset.