Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 10.7. 1999:
Suomen Joutsen merikeskukseen

Turun uuden matkailunähtävyyden Forum Marinum -merikeskuksen avajaisiin on runsaat kaksi viikkoa. Vielä ei ole tietoa, saako keskus kruunukseen fregatti Suomen Joutsenen.

Monen turkulaisen mielestä Suomen Joutsenen paikka on Aurajoessa Martinsillan kupeessa. Siinähän se on ollut aina. Aina on suhteellinen käsite. Suomen Joutsenen tapauksessa se on neljä vuosikymmentä.

Fregatti hinattiin Aurajokeen vuonna 1960. Silloin se sijoitettiin museoalus Sigynin viereen. Suomen Joutsen toimi pitkään merimiesammattikouluna. Tällä vuosikymmenellä se on ollut näyttävä osa Turun merenkulkumuseota.

Suurten purjelaivojen saapuminen Turkuun sai kaupungissa aikaan yhtä ja toista myönteistä. Aurajoen alajuoksun rannat saivat uuden ilmeen ja Suomen Joutsen pääsi täysremonttiin. Fregatti oli vuosien varrella rapistunut pahoin.

Tärkeänä syynä Suomen Joutsenen heikkoon kuntoon on juuri sen sijainti. Vilkkaan liikenteet päästöt syövyttävät aluksen rakenteita.

Historiallisia perusteita Suomen Joutsenen säilyttämiselle nykyisellä paikalla ei ole. Ne eivät synny 40 vuodessa. Vastarannalla oli aikoinaan Turun alinen höyrylaivasatama, mutta fregatti ei ole höyrylaiva.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesäkuisessa kyselyssä vastaajien enemmistö katsoi, että Suomen Joutsen saa pysyä nykyisellä paikallaan Aurajoen itärannalla.

Asiantuntijat ovat toista mieltä. Fregatti kuuluu ilman muuta merikeskukseen, jonka osa se on. Aurajoen alajuoksun länsiranta on myös terveellisempi vaihtoehto Suomen Joutsenelle.

Toiminnalliset ja taloudelliset syyt puoltavat Suomen Joutsenen siirtoa merikeskukseen. Siellä alus voidaan kytkeä kaukolämpöön ja yhdessä muiden alusten kanssa se vahvistaa merikeskuksen vetovoimaa.

Forum Marinum on Pohjoismaiden ainut merikeskus. Sen ensimmäisen vaiheen avaa Turun satama 850-vuotisesta historiasta kertova näyttely.

Suomen Joutsenen monivuotinen naapuri parkki Sigyn on parhaillaan korjattavana Maarianhaminassa ja saapuu merikeskukseen ensi kesänä.

Keskustelu Suomen joutsenen sijainnista pitäisi käydä mieluummin ennen kuin jälkeen siirron. Jos ja kun siirtoon päädytään, ratkaista pitää myös se, mihin suuntaan fregatti katsoo.

Nyt se katsoo kaupunkiin, merikeskuksessa merelle.