Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 3.7. 1999:
Slovakian on turvattava vähemmistöjensä oikeudet

Maahamme saapui juhannuksena yllättäen odottamattomia vieraita. Slovakian romaneja tuli Helsinkiin nopeassa tahdissa yli 360. Kaikki ilmoittautuivat turvapaikanhakijoiksi.

Slovakian romaneja on tullut maahamme noin 700. Tulo noudattaa samanlaista kuviota kuin vuosikymmenen alussa, jolloin maahamme saapui pakolaisia Somaliasta ja Bosniasta. Ensin saapuneet viestittävät maamme oloista ja osin rahoittavat perässätulijoiden matkoja.

Slovakian romanien Suomeen tulo selittyy osin maamme kansainvälisellä näkyvyydellä. Osin sillä, että monet muut portit ovat sulkeutuneet. Britannia ja Irlanti asettivat viisumipakon Slovakian kansalaisille. Saksa puolestaan pitää Slovakiaa ns. turvallisena maana.

Slovakian romanien turvapaikkahakemusten perusteluna on ollut syrjintä ja eriasteinen väkivalta. Vaikka romaneja Slovakiassa kiusaa erityisesti työttömyys, se ei työttömyyden riivaamassa Euroopassa tee Slovakiasta turvatonta.

Romaniaalto osui maamme kannalta sikäli onnellisesti, että pakolaisten vastaanottokeskukset olivat Kosovo-valmiuden jäljiltä kykeneviä nopeaan toimintaan. Toisaalta romanivirran jatkuminen tukkii ne pian.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saapuneiden romanien turvapaikkahakemuksia on jo käsitelty ja ulkomaalaisviraston on arvioinut Slovakian ns. turvalliseksi maaksi. Seuraavaksi odotetaan Uudenmaan lääninoikeuden kantaa. Sisäministeri Kari Häkämies on patistanut virkamiehiä nopeuttamaan prosessia.

Romanien Suomeen tulossa ei pohjimmaltaan ole kyse maamme turvapaikkajärjestelmän toimivuudesta tai suomalaisten suvaitsevaisuudesta. Kysymys on romanien kohtelusta Euroopassa, ei vain Slovakiassa.

Romanien Suomeen tulo on herättänyt laajaa huomiota myös Slovakiassa, jossa pelätään sen heijastuvan Slovakian asemaan Euroopan unionin hakuprosessissa.

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan romaniväestön ihmisoikeudet on tärkeä asia, joka otetaan huomioon myös EU:n laajentumisprosesissa. Romanien ihmisoikeudet on turvattava niin Slovakiassa kuin muissakin Itä-Euroopan maissa.

On erittäin tärkeää, että tilanne Slovakiassa ja koko Itä-Euroopassa paranee, Lipponen muistutti.

Slovakian romanien yhteydessä on puhuttu myös raskaasta pakomatkasta. Se on tilanteen dramatisointia, sillä reittilento voi olla raskas, muttei pakomatka. Kysymyksessä on lähinnä elintasopakolaisuus.

Jotta maamme kykenisi pitämään yllä valmiutta ottaa vastaan myös todellisia pakolaisia, hallituksen on asiaa pohtiessaan mietittävä myös viisumipakkoa.