Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 28.6.1999
Mediaimperialismia

Valtioneuvoston päätös jakaa digitaaliset tv-kanavat Yleisradion lisäksi kahdelle pörssin suurimmalle mediatalolle on saanut hämmästyttävän jälkinäytöksen. Maan hallitusta on Turun paikallistelevision lupaa myönnettäessä vedetty nenästä. Lupa annettiin täsmälleen annettujen ohjeiden vastaisesti paikalliselle puhelinlaitokselle, jonka pikaisesti perustama WestCapital-yhtiö omistaa 60 prosenttia MTV City-tv -nimeä kilpenään käyttävästä yhtiöstä. Hallituksen ohje oli, että teleyhtiöitä ei hakijoihin kelpuuteta. Tällä perusteella mm. Sonera ja Helsingin Puhelin pudotettiin kilvasta.

Alma-konsernin, jonka osa MTV on, suurin yksittäinen omistaja on ruotsalainen Bonnierin perhe. MTV puolestaan perustaa Helsingistä ohjattavan "alueellisen" ohjelmasuunnitelmansa torontolaiseen City-tv -runkoon. Turun puhelimen johto ilmoittaa, ettei se ole itse kiinnostunut ohjelmatuotannosta. Se toimii siis Troijan puuhevosena, joka tuo ruotsalais-kanadalais-helsinkiläisen mediaimperiumin turkulaisten olohuoneisiin.

Päätös on sitä ihmeellisempi, kun paikallinenkin alalla jo toimiva vaihtoehto on tarjolla. Turun Kaapelitelevisio, jonka suurin osakas on Turun Sanomat ja vähemmistöosakkaina mm. Åbo Underrättelser ja Turun Kaupunki, haki sekä uutta digitaalista tv-lupaa että analogista ohjelmien lähetysoikeutta. Mahdolliset väitteet "pihlajanmarjojen karvaudesta" hävinneiden suussa on helppo torjua asiaperustein; Turun Kaapelitelevision osana Turku TV on osoittanut kykenevänsä paitsi paikalliseen, myös valtakunnan tason tv-ohjelmatuotantoon. Sillä on tekniikka, johon ollaan valmiita panostamaan lisää rahaa sekä vakavaraisten konsernien rahoitusmahdollisuudet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallisuus jäi kuitenkin häviölle, analogista lupaa ei otettu edes käsittelyyn, koska se perustuu hävettävään "vanhaan tekniikkaan". Ihmetellä voi, miksi Tamperella saa lähettää paikallisohjelmaa tällä vanhalla tekniikalla, mutta Turussa ei. Turku TV:n 65 000 kaapelitaloudessa näkyvät paikallisohjelmat, teksti-tv ja kaupungin tiedotteet voitaisiin siirtää helposti näkymään tasapuolisesti kaikkiin Turun ja lähikuntien koteihin täysin maksutta kuluttajille. Tätä ei maan hallitus salli.

Uskomatonta on, ettei valtioneuvosto edes selvitä, kenelle se toimilupia myöntää. Selitys saattaa piillä siinä, että uusien kanavien jako oli päätetty jo viime syksynä "sulle-mulle" -periaatteella Alman ja Sanomien kesken. Kokoomuslaiset ministerit Matti Aura ja Kimmo Sasi olivat hankkeen silloiset puuhamiehet, nyt asian vei läpi liikenneministeri O-P Heinonen (kok).

Varsinaissuomalaiset kansanedustajat ja kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö valaissevat jossain vaiheessa, mitä he tekevät alueellisen elinkeinonharjoittamisen ja paikallisen viestinnän kehittämisen hyväksi. Tällä menolla Helsingistä ohjattu harvainvalta kuihduttaa vähitellen vauraimmatkin alueet ja keskittää alan työpaikkoja Helsinkiin.

Vähintä on, että Turun paikallistelevision lupa julistetaan uudelleen hakuun, tällä kertaa rehellisin keinoin.

Onneksi poliitikot ja valtiovalta eivät tsaarin kukistumisen jälkeen enää voi määrätä, mitä sanomalehtiä maassa saa ilmestyä. Oman alueensa ja sen ihmisten puolesta kamppaileva media kyllä tunnistetaan. Sen osoittaa myös Turun Sanomien levikkikehitys. Lehden tilausten kappalemääräinen kasvu oli viime vuonna maan korkein.