Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 26.5.1999:
Tarja Halonen haravoi äänet Sdp:n esivaalissa

Kuutisen vuotta sitten Suomessa nähtiin poikkeuksellista poliittista aktiivisuutta. Käyttöönotettu suora kansanvaali ja sitä edeltäneet esivaalit saivat väkeä liikkeelle: poliittista vaikutusvaltaa käytettiin jopa yli puoluerajojen.

Jotain hyvin suomalaista siinäkin innostuksessa oli. Moni, ilmeisesti enemmistö oli liikkeellä jotakin vastaan, ei jonkin puolesta. Sdp:n esivaalissa annettiin yli 125 000 ääntä. Niistä runsaat 83 000 tuli puolueen ulkopuolelta. Määrä on suuri. Se on likimain yhtä paljon kuin Turussa on äänioikeutettuja.

Tällä kerralla ulkopuolisten osuus romahti. Heitä oli vajaat parisataa. Ainoa selitys ei löydy rekisteröintimaksusta. Ei ollut ketään, jota vastaan olisi lähdetty. Presidentti Martti Ahtisaari jättäytyi esivaalista. Pesä jäi puolueen järjestöväelle.

Paluusta arkeen kertoo myös jäsenistön vaali-innon hiipuminen. Kun kuusi vuotta sitten yli puolet jäsenistä osallistui, nyt jäätiin 25 prosentin pintaan.

Innon lopahtaminen selittyy asetelmasta. Viimeksi vaali tiivistyi kahden, Ahtisaaren ja Sorsan väliseen kamppailuun. Muilla oli täysin statistin osa. Vaikka Ahtisaaren puolesta noussutta aaltoa ei voi kiistää, ilmassa oli selkeä Sorsan vastainen liike, joka vei Ahtisaaren kirkkaaseen voittoon esivaalissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt nähtiin ikäänkuin hetken hehku Tarja Halosen takana, mutta se ei nostanut voimallista myötätuulta, joka olisi imaissut jäsenistön vaaliuurnille.

Osaltaan siihen vaikutti ehdokasasetelma: Halonen koettiin ylivoimaiseksi kahden miesehdokkaan rinnalla. Osansa oli esivaalin alun sekoilulla: käännettä, joka vetäisi Ahtisaaren mukaan, odotettiin viime hetkeen saakka. Kun sitä ei tullut, pelistä meni henki.

Jotakin merkitystä oli silläkin, että viime tipassa ehdokkaaksi hypänneen europarlamentaarikko Pertti Paasion rooli koettiin vain EU:n oikeusasiamiehen Jacob Södermanin presidenttitien torpedoinniksi. Kun jäljelle jäi vain yksi vaihtoehto, äänestysmotiivi jäi alhaiseksi.

Esivaaliin osallistui lopulta vain vajaat 13 000 jäsentä. Luku voi tuntua suurelta, mutta viime kerralla jäsenten postiääniäkin oli yli 42 000.

Ulkoministeri Tarja Halosen voitto on kiistaton. Hän keräsi enemmän ääniä kuin kilpakumppaninsa yhteensä. Halonen sai kaikkiaan 7 400 ääntä. Ahtisaari kokosi kuusi vuotta sitten kymmenkertaisen äänimäärän. Se kertoo hurmoksen haihtumisesta.

Sdp valitsee presidenttiehdokkaansa Turussa sunnuntaina. Spekulaatiot mahdollisesta Ahtisaari-kortista elävät yhä, mutta ovat vailla todellisuuspohjaa. Juna on edennyt jo liian pitkälle. Sdp:ssä on esivaali käyty ja voittaja valittu. Kuten hopealle sijoittunut Pertti Paasio huomautti (I-S 25.5.) puolueen ei kannata haikailla toisenlaisten ratkaisujen perään.

Porvarillisten puolueiden sen sijaan kannattaa. Niillä on nyt vähintäänkin tuhannen euron paikka etsiä ehdokas, joka päihittää Tarja Halosen toisessa äänestyksessä.