Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ari Valjakan kolumni:
Turku on tori on tori...

Turku syntyi Aurajoen rannalle kauppapaikaksi, turuksi. Kaupungin keskipiste on tori, antiikin Kreikan agora. Se oli kaupunkivaltioiden Ateenan, Spartan ja Theban sydän; agoralle kansalaiset kokoontuivat päättämään kansankokouksissa valtion asioista.

Suomen vanhimmassa kaupungissa yhteisistä asioista päättäminen on sisätiloihin siirtymisestä huolimatta tuuliajolla. Poliittiset päättäjät ja virkamiehet, kiinteistönomistajat, kauppiaat ja kansalaisliikkeet vetävät kaikki yhtä köyttä, mutta eri suuntiin. Keskusta ja tori näivettyvät, jos nämä tahot eivät löydä pian toisiaan ja ponnistele yhdessä ydinkeskustan toimivuuden hyväksi.

Murphyn laki seuraa lähes kaikkea päätöksentekoa Turun kunnallispolitiikassa, myös keskustan kehittämisessä. Virkakoneisto ryhtyi miettimään myönteisessä mielessä miten estää kaupungin keskustaa uhkaava kato. Asiasta tilattiin konsulttiraportti, jonka käsittely meni mönkään.

Oulussa samaa asiaa jo kerran selvittänyt konsultti laati vajaalla 100 000 markalla 15-sivuisen väliraportin kiinteistö- ja rakennustoimelle. Konsulttien muotitermi on yhtiöittäminen, joten konsultti kopioi Oulun mallinsa ja ehdotti kansalaisten kokoontumispaikkojen yhtiöittämistä myös täällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perustettavaksi ehdotettu Hallitori Oy:n tehtävänä olisi hallinnoida ja markkinoida Kauppatorin ja Kauppahallin vuokraustoimintaa. Firman kulut arvioitiin yli neljäksi miljoonaksi markaksi, josta 700 000 markkaa muodostaisi kolmen toimihenkilön palkat. Maksajiksi pantiin yrittäjät ja kiinteistönomistajat sekä kymmenesosalla myös kaupunki.

Hintava suunnitelma osoittautui perusteiltaan köykäiseksi sormiharjoitelmaksi. Torikauppiaat räjähtivät silmille, väittäen vuokriensa kolminkertaistuvan, jos suunnitelma, jonka tekemisen yhteydessä heitä ei oltu kuultu lainkaan, toteutettaisiin. Maalaistenraitin tiskin päivävuokra, kymppi metriltä, olisi noussut kolmeen kymppiin.

Pikaisesti koottu 9 000 nimen, mukana samoja henkilöitä useaan kertaan, adressi luovutettiin julkisuuden kera kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Aila Harjanteelle. Hän päivitteli sitä, ettei raportin teossa oltu kuultu kauppiaita itseään.

Konsulttiraukka oli kyllä kuullut myyjiä. Tietenkin vääriä, kun hän oli ottanut lausunnot Torikauppiaat ry:ltä. Asiantuntija ei muistanut, että suomalaiset eivät mahdu yhden yhdistyksen alle, eivät kauppiaatkaan. Torikauppiaihin kuuluu vain murto-osa torin myyjistä, muun muassa kaikki maalaistenraitilla tiskiä pitävät 60 kauppiasta ovat sen ulkopuolella. Erilaisia tapahtumia torilla järjestää toistakymmentä organisaatiota.

Näiden kaikkien ärr'yiden junailu yhden katon alle on kuitenkin yhtä vaikeaa kuin komentaisi torin pulut parijonoon. Ehkä vanha konsti yhteiskokouksesta pullakahvien kera olisi tuonut hyviä ideoita paljon halvemmalla.

Yrittäjät voisivat itsekin vilkaista peiliin ja organisoitua talkoohengessä edistämään torin ja hallin asioiden hoitoa. Kaupungin tiedotuksesta luulisi löytyvän tueksi väkeä hoitamaan Turun sydämen markkinointia. Myyntipaikoista kerättävistä parista miljoonasta markasta voisi osan ottaa tähän tarkoitukseen.

Kaupunginhallituksella on maanantaina torin ja hallin tulevaisuuden kannalta päätettävänään tärkeä kysymys. Päätöksellä Puolalanmäen parkkiluolan sisäänajoaukosta on tulenpalava kiire. Kaikki ajankohtaiset keskustan kehittämishankkeet edellyttävät nopeita päätöksiä paikoitustilojen saamiseksi torin tuntumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Apulaiskaupunginjohtaja Juhani Määttä on oikeassa sanoessaan, että parkkiluolan töiden aloittamisen vastustajat ovat pahasti myöhässä valituksillaan. Laillisesti tehtyjä päätöksiä on noudatettava, parkkiluola rakennettava ja uhkailu ylimääräisten valitusten jarrutustielle lähdöllä lopetettava alkuunsa. Aikuiset adressien laatijat kai myöntävät lakien noudattamisen merkityksen ja kun oikeus on antanut päätöksensä asiassa, sitä noudatettakoon. Omaa etuaan ajavat yksilöt joutuvat joskus sopeutumaan yhteisen hyvän edessä.

Keskustan kehittämistä aidosti ajavat Turun päättäjät voisivat tehdä pari opintomatkaa. Tukholmassa oppii, miten suurkaupunki voi rakentaa elävän keskustan historiaa kunnioittaen, ihmisten asumisen ja kauppiaiden edut sekä parkkipaikat turvaten sekä vanhan ja uuden viehättävällä tavalla toisiinsa liittäen.

Mikkelissä näkee, miten toimii viime kesänä Suomen parhaaksi valittu tori.

Vaikka muikkuja saa myös Turun torilta.